Julius Wellhausen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Julius Wellhausen 1844–1918

Julius Wellhausen (født 17. maj 1844 i Hameln i Niedersachsen , død 7. januar 1918 i Göttingen) var en tysk protestantisk teolog og orientalist, professor blandt andet i Marburg og Göttingen. Han fortog kilde-og traditionskritiske studier i Mosebøgerne, et arbejde der fik stor indflydelse på forskningen i Det Gamle Testamente;

I 1878 kom hans bog Geschichte Israels, 'Israels historie', som ophidsede hele den teologiske verden. Han sammenfattede og systematiserede en hel generations studier. Målet var at se den israelitiske religions udvikling som en historisk helhed. Hertil anvendte han litterærkritisk analyse med den hensigt at skelne mellem de kilder som Det Gamle Testamente er sammensat af[1]. En betegnelse for denne opfattelse er firekildeteorien (eller firekildehypotesen, den litterærkritiske kildesondringshypotese).

Med Wellhausens formulering af denne sondring mellem kilderne ud fra litterær-kritiske overvejelser, vandt opfattelsen stor udbredelse, men mødte også kritik fra forskere der stadig mente at Moses måtte anses for forfatteren til Mosebøgerne.

Wellhausen-skolen fik følgeskab af andre, blandt andet den såkaldte religionshistoriske skole[2] der især betonede slægtskabet med nærorientens andre religioner.

Derudover kan man nævne at der i sidste havldel af 1800-tallet fandt mange arkæologiske undersøgelser sted der også bidrog til at belyse orientens historie og kulturliv på en sådan måde at Israels omverden trådte klart frem. Andre orienterede sig mod at undersøge den mundtlige traditions historie, heriblandt den tyske teolog Hermann Gunkel (1862–1932) [3].

Noter
  1. ^ Grane 1982, side 224
  2. ^ Om den religionshistoriske skole på tysk Wiki: Religionsgeschichtliche Schule
  3. ^ Grane 1982, side 226 – Hermann Gunkel på tysk Wiki

Se også[redigér | redigér wikikode]

  • Frants Buhl, 1850–1932 var den der i Danmark introducerede historisk-kritisk metode i studiet af Det Gamle Testamente.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Grane, Leif (2002, 1982). Kirken i det 19. århundrede : europæiske perspektiver. København : Gad. ISBN 87-12-23220-3. DK5=27.17

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • En lang og detaljeret tysk artikel med linjer helt op til nutiden.
TysklandStub
Denne biografi om en tysker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi