Kønssygdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Seksuelt overførte sygdomme, seksuelt overførte infektioner eller kønssygdomme smitter ved seksuel kontakt, herunder vaginal sex, analsex og oralsex eller anden fysisk kontakt med kønsorganer. Det medicinske speciale, der beskæftiger sig med kønssygdomme, kaldes venerologi.

Udtrykket seksuelt overførte infektioner er bredere dækkende, fordi ikke alle seksuelt overførte infektioner udvikler en sygdom, man kan på den måde værre bærer af en infektion, uden at det har konsekvenser for ens eget helbred.

Ikke alle infektioner som kan overføres seksuelt klassificeres som seksuelt overførte infektioner, for at være en seksuelt overførte infektion skal den primære overførsel metode være seksuel aktivitet. Omvendt er det muligt at få en seksuelt overførte infektion uden seksuel aktivitet, for eksempel gennem blodtransfusion eller deling af sprøjter og kanyler.

Forebyggelse[redigér | redigér wikikode]

Kondomer er det bedste forsvar mod smitte af seksuelt overførte infektioner.

Det er yderst sjældent at blive smittet gennem blodtransfusioner, og det regnes for sikkert at modtage blod.

Der er høj risiko for smitte ved at genbruge eller dele sprøjter og især kanyler, en praksis som undertiden ses hos stofmisbrugere; ved ganske enkelt at anvende ubrugte remedier nedsættes risikoen for smitte markant.

Liste over seksuelt overførte sygdomme[redigér | redigér wikikode]

Links[redigér | redigér wikikode]

SygdomStub
Denne artikel om sygdom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.