Kalatj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kalatj (russisk: Калач) er en by i Voronezj oblast i Rusland. Den ligger omkring 190 km sydøst for Voronezj. Den har et indbyggertal på 20.449 (folketælling 2008).

Bosætningen blev grundlagt som følge af en administrativ beslutning efter en befaling fra zar Peter den Store om befæstelse af området. Befalingen citeres i 1709. Befæstningen bestod af 200 tjerkasser og et regiment kosakker. Beliggenheden ved sammenfletningen af to mindre floder var af strategisk betydning, og betød at kosakkerne var forpligtet til eskortere rejsende i området. I 1716 gives der befaling om at givet stedet status som beboelse, og betegnelsen Kalatj bruges da for første gang. Bosættelsen var da på 41 gårde med 229 indbyggere af begge køn. Bystatus blev bevilget i 1945. Byen er administrativt centrum for regionen Kalatj, oprettet i 1928.

Området hører til sortjords-bæltet, og regnes som meget frugtbart. Det har ført til en oprettelsen af en række større virksomheder til forarbejdning af landbrugsprodukter. Den største er sukkerfabrikken OAO Kristall, som årligt forarbejder 480,5 tusind ton sukkerroer (2011). Af særlig interesse for danskere er samarbejdet mellem OAO Molvest og Arla Artis om produktion af havarti til det russiske marked. Produktionen finder sted på Molvest's mejeri i Kalatj-bydelen Prigorodnyj. Desuden er der leveret dansk udstyr til svinefarmen AGROEKO.

Kalatj er centrum for et marked og har en række museer af lokal karakter og minimum 6 kirker. Af særlig interesse er hulerne i undergrunden. De er brugt som kloster i 1800-tallet og rummer både sovepladser og indtil flere kirkerum. Det menes, at oprindelsen til hulerne kan strække sig tilbage til det 10. århundrede. Hulerne er blandt de største i området, med gange på over en kilometer og en udformning i to etager. Der er ikke adgang til hulerne.

Kilder: Калач,Калая! Родимая сторонка-Анатолий Терновский

         85 лет - Калачеевскому району - Администрация Калачеевского муниципального района
Russisk geografi Stub
Denne artikel om russisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 50°25′33″N 41°00′56″Ø / 50.4258°N 41.0156°Ø / 50.4258; 41.0156