Voronezj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Voronezj
Воронеж Rediger på Wikidata
Voronezjs byvåben Voronezjs byflag

Voronezj
Overblik
Land Rusland Rusland
Borgmester
(fra 2013)[1]
Aleksandr Gusev
Føderalt distrikt Centrale
Økonomisk region Centrale Sortjords
Oblast Voronezj
Grundlagt 1586 Rediger på Wikidata[2] eller langt tidligere.[3]
Bystatus: 1586
Postnr. 394000–394095 Rediger på Wikidata
Telefonkode 473 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE RUVOZ Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 1.051.995 (2023)[4] Rediger på Wikidata
 - Areal 597 km²
 - Befolknings­tæthed 1.764 pr. km²
Storbyområde > 1.300.000
Andet
Tidszone UTC+3 (MSK)
Højde m.o.h. 154 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.voronezh-city.ru
Oversigtskort
Voronezj oblasts beliggenhed i Rusland
Voronezj oblasts beliggenhed i Rusland

Voronezj (russisk: Воронеж, tr. Voronezj) er en by i Voronezj oblast i den sydvestlige del af den europæiske del af Den Russiske Føderation ved Voronezjfloden, ikke langt fra grænsen til Ukraine. Voronezj er administrativt center i oblasten og har 1.051.995 (2023)[4] indbyggere. Voronezj er et vigtigt jernbaneknudepunkt med forbindelse til Moskva, Rostov ved Don og Kyiv, og samtidigt et vigtigt erhvervs- og uddannelsescenter med bl.a. flyfabrik og universitet.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Voronezj ligger på grænsen mellem Det centralrussiske plateau og Oka-Don sletten. Byen er beliggende i den sydlige del af den centrale russiske skov-steppe langs bredderne af Voronezjfloden, 8,5 km fra dens udmunding i floden Don.

Voronezj ligger 515 km sydsydøst for Moskva, ca. 300 km nordøst for Kharkiv, 500 km nordvest for Volgograd.

Klima[redigér | rediger kildetekst]

Voronezj har tempereret fastlandsklima med moderat kølige vintre, lidt varmere end i Moskva, med konstant snedække fra udgangen af november. I de senere år har der været tendens til at snedækket dannes på et senere tidspunkt: i midten eller endda udgangen af december. Ganske ofte er der tø, ledsaget af regn, ligesom temperaturen også ofte falder til under -20 °C, hvilket kan vare op til en uge eller mere. Sommeren er varm, vekslende regnfuld, og tør. Efteråret er mildt og regnfuldt Voronezjreservoiret dækkes af is i slutningen af november - begyndelsen af december. Foråret varer fra marts til april måned.

Januars gennemsnitstemperatur er -6,1 °C, julis gennemsnitstemperatur er +20,5 °C. Årets samlede gennemsnitstemperatur er +6.9 °C. Den gennemsnitlige årlige nedbør er 584 mm.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Stednavnet Voronezj blev første gang nævnt i Ipatjevkodekset i 1177, men arkæologiske fund har påvist tilstedeværelse af mennesker på stedet siden stenalderen. Nye fund kan flytte bebyggelsens grundlæggelse så langt tilbage som det 4. århundrede e.v.t.[3] Imidlertid er den officielle version af Voronezjs historie, at byen blev grundlagt i 1585 af Fjodor I som fort[2] til beskyttelse af Zar-rusland mod Krim-tatarernes angreb.

I 1600-tallet voksede Voronezj til en mellemstor by, efter at zar Peter den Store oprettede et skibsværft i byen, hvor Azovflotillen blev bygget til Azovfelttoget 1695 og 1696. Denne flåde, som sandsynligvis var den første, der blev bygget i Rusland, inkluderede det første russiske linjeskib, Goto Predestinatsija.

Som følge af værftet var Voronezj en kort tid den største by i det sydlige Rusland og det økonomiske centrum i en stor og frugtbar region. I 1711 blev byen det administrative center i Azov oblast, som var en del af Vornezj guvernement.

I 1800-tallet var Voronezj den vigtigste by i Den centrale sortjordsregion. Fabriksindustri (møller, talgproduktion, smørkærning, sæbefremstilling, ler og andet) og handel med brød, kvæg, talg og huder udviklede sig i byen. Voronezj fik jernbaneforbindelse til Rostov ved Don i 1868 og til Moskva i 1871.

Under 2. verdenskrig var Voronezj scene for nogle af de hårdeste kampe mellem Den Røde Hær og Nazi-Tysklands tropper. Byen blev brugt som base for det tyske angreb på Stalingrad og var et vigtigt overgangssted over Don.

Administrativ inddeling[redigér | rediger kildetekst]

Voronezj er administrativt opdelt i seks rajoner:

Rajon Indbyggertal
(folketælling 2010)
Areal
km²
Voronezjs rajoner
1 Zjeleznodorozjnyj
Jernbanen
106.751 183,17
2 Kominternovskij 273.243 47,41
3 Levoberezjnyj 169.426 123,89
4 Leninskij 110.172 18,53
5 Sovetskij 150.716 15,7
6 Tsentralnyj
Centrum
79.372 63,96

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Iljusjin Il-86 produceredes i Voronezj

I dag er Voronezj den største by i det sydvestlige Ruslands Sortjordregion og et af kornmagasinerne i landet. I byen ligger maskinfabrikker, kemisk industri og fødevareindustri. Fra Voronezj stammer blandt andet de udbredte transportfly Iljusjin Il-86 og Il-96. Også raketmotorer, bildæk og landbrugsudstyr produceres i stort omfang. For at sikre tilstrækkeligt vand til produktionen, konstrueredes Voronezjreservoiret i 1972, som siden har delt byen i industriområdet på venstre bred og den ældre del af byen på højre bred. I den nærliggende by Novovoronezj er Novovoronezj atomkraftværk, der leverer strøm til oblasten, placeret.

På grund af den omfattende industrielle forurening kaldes byen i folkemunde også газо сектор, tr. gazo sektor; dansk: ~ gassektoren. Et lokalt punkband sang engang, at indbyggere i Voronezj ikke blev mere end 40 år gamle. Byen er således domineret af de store industrivirksomheder, og mange områder uden for centrum og meget forurenede.

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Luftfart[redigér | rediger kildetekst]

Voronezj Lufthavn

Byen betjenes af Voronezj Lufthavn (russisk: Аэропорт Воро́неж (Чертовицкое), tr. Aeroport Vorónezj (Tjertovitskoje)), der benyttes af 455.078(2015) passagerer. Lufthavnen ligger godt 10 km nord for byen. Pridatja lufthavn (russisk: Придача (аэродром)) er en anden lufthavn i Voronezj, der tilhører flyproducenten VASO (russisk: Воронежское акционерное самолётостроительное общество, tr. Voronezjskoje aktsionernoje samoljotostroitelnoje obsjtjestvo), hvor Tupolev Tu-144 blev bygget. Voronezj er også hjemsted for "Baltimor luftforsvarsbase" (russisk: Балтимор (аэродром)) i den sydvestlige del af byen, der, ifølge en rapport Natural Resources Defense Council, huser nukleare bombefly.

Jernbane[redigér | rediger kildetekst]

Voronezj I jernbanestation

Siden 1868 har der været jernbaneforbindelse mellem Voronezj og Moskva.[5] Den Sydøstlige Jernbane, der er en del af Ruslands Jernbaner, har hovedsæde i Voronezj, der har to stationer, Voronezj I og Voronezj-Kursk. Fra Voronezj er der bl.a. direkte tog til Moskva, Kyiv, Kursk, Novorossijsk, Sochi og Tambov.

Busser[redigér | rediger kildetekst]

Der er tre busstationer i Voronezj, der forbinder byen med en lang række destinationer, herunder Moskva, Belgorod, Lipetsk, Volgograd, Rostov ved Don, Astrakhan og mange flere.

Desuden er byen forbundet med den russiske motorvej M 4 fra Moskva til Novorossijsk.

Offentlig transport i byen er baseret på bybusser, trolleybusser og rutetaxier.

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Voronezj har syv venskabsbyer:[6]

Personer fra Voronezj[redigér | rediger kildetekst]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Voronezjs hjemmeside: Глава городского округа город Воронеж Александр Викторович Гусев, hentet 28. februar 2017 (russisk)
    (dansk: Borgmester for Voronezj Aleksandr Gusev)
  2. ^ a b "Историческая хроника" (DOC). Муниципальное учреждение культуры Централизованная библиотечная система города Воронежа Центральная городская библиотека имени А. Платонова. 2009. Hentet 12. september 2014. (russisk)
  3. ^ a b "Воронеж может оказаться намного старше". Вести. 19. august 2010. Hentet 12. september 2014. (russisk)
  4. ^ a b rosstat.gov.ru (fra Wikidata).
  5. ^ "Google". Arkiveret fra originalen 30. juni 2017. Hentet 22. juli 2015.
  6. ^ Рациональная маршрутная сеть. "Воронеж: официальный сайт администрации городского округа". Voronezh-city.ru. Hentet 12. september 2014. (russisk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]