Kamienna Góra

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kamienna Góra
Kamienna Góras byvåben Kamienna Góras byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo dolnośląskie, Nedre Schlesien
Postnr. 58-400 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE PLKAG Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 17.998 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 18,0 km²
 - Befolknings­tæthed 1.002 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 468 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.kamiennagora.pl
Oversigtskort

Kamienna Góra (udtale: [kaˈmʲɛnːa ˈɡura]; tysk: Landeshut, tjekkisk: Lanžhot eller Kamenná Hora; schlesisk: Kamiynnŏ Gōra) er en by i den sydlige del af Voivodskabet Nedre Schlesien i det sydvestlige Polen. Byen har 18.425(2021), 17.998(2021)[1] indbyggere og et areal på 17,97 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Kamienna Góra.

Kamienna Góra ligger ved floden Bóbr mellem Stenbjergene og Rudawy Janowickie ved den gamle handelsrute fra Schlesien til Prag, i dag en del af nationalvej nr. 5. Den ligger cirka 95 km sydvest for den regionale hovedstad Wrocław.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Historiske huse på Frihedspladsen

Området var en del af Stormæhren i tidlig middelalder, og blev en del af den fremvoksende polske stat i det 10. århundrede under dens første hersker Mieszko 1. af Polen.[2] I tiden med Polens fragmentering under Piast-dynastiet var det en del af hertugdømmerne Schlesien, Legnica, Jawor og Świdnica. I begyndelsen af det 13. århundrede opførte den polske hertug Henrik den skæggede et forsvarsslot på stedet, på grund af dets nærhed til den PolskBøhmiske grænse. [2] Bopladsen blev nævnt i dokumenter fra 1232 (som Landeshut) og 1249 (som Landishute og Landishute forensis auch Camena Gora). I 1254 gav den Piast hertug Bolesław 2. den Skaldede af Legnica området til Benediktinerklosteret i Opatovice (i det østlige Bøhmen), som allerede havde etableret Krzeszów kloster ved den nærliggende by Krzeszów. Da klosteret overgik til cistercienserne i 1289, blev Kamienna Góra erhvervet af hertug Bolko 1. den Strenge af Świdnica, som udvidede det som en højborg mod det nærliggende Kongeriget Bøhmen og tildelte byrettigheder i 1292. I 1295 slog polakkerne en bøhmisk invasion tilbage, og Bolko 1. erklærede, at han ikke ville tillade nogen bøhmisk eller tysk hersker i Schlesien.[3]

Gallery[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 3. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ a b "Historia". Starostwo Powiatowe w Kamiennej Górze (polsk). Hentet 9. februar 2020.
  3. ^ Łaborewicz, Ivo (1989). "Kamiennogórskie epizody wojenne z lat 1345 i 1348 a recepcja antyku na Śląsku". Rocznik Jeleniogórski (polsk). Jelenia Góra. XXVII: 93.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi