Kammerslusen (Silkeborg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kammerslusen i Silkeborg
Den første båd går gennem kammerslusen. Bagerst ses Silkeborg Hovedgårds østre længe
For alternative betydninger, se Kammerslusen. (Se også artikler, som begynder med Kammerslusen)

Kammerslusen i Silkeborg er en sluse der danner passage hvor Gudenåen er opstemmet ved den tidligere Silkeborg Papirfabrik.

Beslutningen om bygningen af Kammerslusen blev taget af Silkeborg Byråd i juni 1919, efter et forslag fra Hjejleselskabet og Silkeborg Turistforening om en helhedsløsning for havneområdet.

Inden slusen blev bygget, var der på samme sted en kanal, hvis vandspejl var i niveau med Silkeborg Langsø. Kanalen sluttede først, hvor Silkeborg Roklub ligger i dag. Parralelt med kanalen lå Silkeborg Havn hvis vandspejl var ca. 2 meter højere. Her havde man i pramfartens tid omladet gods, der skulle transporteres videre mod Randers.

Ifølge stadsingeniørens tegninger skulle den nye sluse have følgende mål : Længde 13,00 m., bredde 4,00 m., vanddybde 1,10 m., og gennemsejlingshøjde under broen 2,30 m.

Kammerslusen blev indviet den 1. august 1920 ved at formanden for Turistforeningen, redaktør ved Silkeborg Avis Sophus Sørensen, i sin motorbåd med gæster som den første sejlede igennem. Herefter fulgte Hjejleselskabets ”Svanen” også med indbudte gæster. Kammerslusen bruges den dag i dag, dog mest af kanoer og robåde i sommersæsonen.

Indtil ca. 2007 skulle sluseportene betjenes ved håndkraft, nu foregår det hele med et tryk på en knap, samtidig benyttes portene nu også til at regulere vandstanden i åen ovenfor slusen.

Samtidig med slusen blev det vestlige havnebassin etableret, således at der i den sydlige ende blev plads til Hjejleselskabets slæbebåde, i den nordlige ende (bag Slusekiosken) til de mindre rutebåde og i den vestlige ende, (langs Åhavevej) til private motorbåde.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 56°10′12″N 9°33′15″Ø / 56.17000°N 9.55417°Ø / 56.17000; 9.55417