Silkeborg Papirfabrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Papirfabrikken set fra havnen med Jysk Musik & Teaterhus i front
Radisson Hotel med det tidligere vandtårn i midten

Silkeborg Papirfabrik har alle dage været et pulserende centrum i Silkeborg. Byen er vokset op omkring fabrikken, der i 1844 blev anlagt af Michael Drewsen. Efter datidens målestok var den et gigantisk industriprojekt med moderne maskiner, som ved hjælp af vandet fra Gudenåen omdannede gamle klude til det fineste hvide papir. Kvaliteten var så høj, at Nationalbanken i halvtreds år brugte papir fra Silkeborg Papirfabrik til danske pengesedler.

H.C. Andersen var en hyppig gæst hos direktør Drewsen. Forfatteren var dybt fascineret af kludebunkernes forvandling og lod sig inspirere til flere eventyr. Blandt andet ”Laserne”, hvori han lader en dansk og en norsk las diskutere kulturer.

Silkeborg Papirfabrik lukkede i 2000, men sjælen fra den gamle fabrik lever videre med ting som Jysk Musik & Teaterhus, biograf, hotel, restaurant, spillested m.m.

Op ad kedelbygningen står fabrikkens imponerende skorsten, tegnet af arkitekt Anton Rosen, og opført i 1903. Skorstenen var dengang Danmarks højeste. Der er indrettet pejs i bunden af det enorme murstensbyggeri, som i dag er en markant del af loungeområdet i spillestedet Kedelhuset. Også hoteldelen har et kendetegn, nemlig vandtårnet, der rager op i midten af bygningen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


DanskStub
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 56°10′18.40″N 009°33′24.24″Ø / 56.1717778°N 9.5567333°Ø / 56.1717778; 9.5567333