Silkeborg Langsø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Silkeborg Langsø
Silkeborg Langsø set mod sydvest med Silkeborg Kirke, Rådhuset, springvandet og til højre bag sivene, ses spidsen af Odden
Silkeborg Langsø set mod sydvest med Silkeborg Kirke, Rådhuset, springvandet og til højre bag sivene, ses spidsen af Odden
Overblik
Land Danmark
Kommuner Silkeborg Kommune
Tilløb Gudenå Lyså og kilder
Afløb Gudenå
Oplandsareal 1.075 km²
Overfladeareal 2,24 km²
Middeldybde 2,5 m
Maks. dybde 4,9 m
Vandvolumen 5,63 mio m³
Vandspejlskote 18,7
Oversigtskort

Silkeborg Langsø er en cirka 7 km lang lavvandet sø, der går øst-vest midt gennem Silkeborg. Søen er delt i tre af Kærsgårdsbroen og Viborgbroen. Gudenåen løber ind i søen mellem Slotsholmen, med resterne af det tidligere Silkeborg Slot, og dæmningen der fører ud til Viborgbroen, og åen løber i søen mod øst hvor den har sit udløb hvor ringvejen med hovedvej 15 krydser.

Langsø har i den vestlige tilløb fra nogle småbække, og fra Lyså og Ørnsø, som igen får vand fra Funder Å, der har sit udspring oppe ved Bølling Sø, hvor også Karup Å har sit udspring.

Den østlige ende af søen med med pramstien langs nærmeste bred. Billedet er taget cirka hvor man har planlagt at lade motorvejen krydse

Ved Kærsgårdsvej går en halvøen Odden ud i søen, fra vest mod øst, som mod syd danner Kalgårdsvig. Nær den østlige spids af Odden er der en fodgængerbro mod syd til byen.

Midt i søen, nær den sydlige bred er der ud for Silkeborg Rådhus et imponerende springvand, med varierende former og om aftenen forskellige farvekombinationer.

Ved den nordlige bred, ved Viborgbroen starter Trækstien, der i begyndelsen af 1800-tallet blev anlagt i forbindelse med pramfarten på Gudenåen.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]