Karl Twesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Karl Twesten (23. april 182011. oktober 1870) var en tysk jurist og politiker, søn af August Detlev Christian Twesten.

Twesten blev 1855 dommer ved stadsretten i Berlin (indtil 1868), og rettede 1861 i et flyveskrift et skarpt angreb på militærkabinettets chef general Manteuffel; dette pådrog ham en duel, hvori han fik sin højre arm knust. 1862 valgtes han til underhuset, blev snart en af Fremskridtspartiets ledere og var ordfører for vigtige udvalg, særlig om hærordningen.

Han søgte en løsning på grundlag af tjenestetidens nedsættelse til 2 år. Men efter krigen 1866 var han med til at grundlægge det nationalliberale parti og virke for et politisk forlig med regeringen, samt for gennemførelsen af den ny nordtyske forbundsforfatning. I den nordtyske rigsdag spillede han en vigtig rolle både ved forfatningens affattelse og ved hærspørgsmålets afgørelse.

Foruden skrifter om Schiller (1863) og Macchiavelli (1868) efterlod han sig et større værk: Die religiösen, politischen und sozialen Ideen der asiatischen Kulturvolker und der Ägypter (2 bind 187273).

Kilder[redigér | redigér wikikode]