Spring til indhold

Kesko

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kesko
Kesko's hovedkvarter i Katajanokka i Helsinki i Finland
Virksomhedsinformation
SelskabsformJulkinen osakeyhtiö Rediger på Wikidata
BrancheDetailhandel Rediger på Wikidata
Grundlagtoktober 1940 Rediger på Wikidata
HovedsædeFiskehamnen[1], Finland Rediger på Wikidata
Organisation
DatterselskaberK-Market Oy
Onninen
Kespro Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporatesfi/0109862-8 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Kesko Oyj (NASDAQ OMXKESBV)[2]) er et finsk detailhandelskonglomerat.[3] Det er engageret i fødevarehandel, hjemmemarked og specialgodshandel, byggematerialer, byggemarked, bilhandel og maskinhandel. Det har datterselskaber i Sverige, Norge, Estland, Letland, Litauen, Rusland og Hviderusland. Omsætningen var i 2013 på 9,315 mia. Euro, og der var 19.489 ansatte.[4]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kesko blev etableret da fire regionale engroshandelsvirksomheder, som var etableret af detailhandelsvirksomheder, fusionerede i oktober 1940.

Den nye Kesko virksomhed begyndte sine operationer i begyndelsen af 1941. Behovet for at købe varer til detailhandels-ejerne og til at støtte deres forretninger og deres samarbejde førte til etableringen af K-detailhandelskoncernen.

Ved udgangen af 1940'erne udgjorde Keskos salg omkring 15 mia. gamle finske mark (eller tilsvarende 580 mio. Euro i 2010), hvilket udgjorde omkring 12 % af det overordnede salg for de centrale virksomheder i den finske handelssektor.

Divisioner[redigér | rediger kildetekst]

Fødevarehandel[redigér | rediger kildetekst]

Kesko Food er en kerneoperatør indenfor finsk dagligvarehandel. Kesko Food's primære funktioner inkluderer en central indkøbsfunktion af varer, ledelse, logistik og udvikling af kædekoncepter til forretningsnetværket.

Kesko Food styrer K-food butikskæderne, som er K-market, K-supermarket, K-citymarket og K-extra. Der var 937 K-food butikker i Finland i 2012. K-food butiksnetværket er omfattende i Finland og omkring 50 % af finnerne lever mindre end en km fra en K-food butik.

Tidligere kaldte Kesko de fire butiksstørrelser i deres koncept for K (lille), KK (mellemstor), KKK (stor) og KKKK (supermarked),[5] men denne navngivning er blevet ændret.

Kesko Food's private brands inkluderer Pirkka og Euro Shopper.

De primære konkurrenter er Prisma, S-market og Alepa/Sale fra S-gruppen, Valintatalo, Siwa og Euromarket fra Suomen Lähikauppa Oy, M butikskæderne, og Lidl.

Kesko Food’s datterselskab Kespro er den ledende engroshandel indenfor finsk HoReCa forretninger.

Varer til hjemmet og specialvarer[redigér | rediger kildetekst]

Hjemme og specialvaremarkedet består af K-citymarket's hjemme og specialitetsvarer, Intersport Finland, Indoor's Asko og Sotka, Musta Pörssi og Kenkäkesko.

Kesko's hjemme og specialvarer handelsoperationer omfatter beklædning, hjem, sport, fritid, hjemmeteknologi, underholdning og møbelproduktlinjer.

De mest kendte butikskæder er:


Byggeri og hjemmerenovering[redigér | rediger kildetekst]

Rautakesko er en international serviceudbyder indenfor byggeri, renovering og hjemmeforbedringer i Finland, Sverige, Norge, Estland, Letland, Litauen, Rusland og Hviderusland.

Rautakesko styrer og udvikler K-rauta, Rautia, K-maatalous, Byggmakker, Senukai og OMA detailhandelskæderne og B2B-salget indenfor sit operationelle område.

Rautakesko's primære funktioner inkluderer centraliseret udvikling af vareudbuddet, centraliseret indkøb og logistik og udvikling af butikskædekoncepterne og butiksnetværket.

Alle butikker i Finland ejes af detailhandelsiværksættere. Der er omkring 100 detailhandelsejede butikker i Norge. Rautakesko's internationale forretningsmodel kombinerer kategorstyring, indkøb, logistik, informationssystemer og netværksforbedringer af virksomhedens kæder som opererer i forskellige lande.

Bil- og maskinhandel[redigér | rediger kildetekst]

Bil- og maskinhandelforretningen består af VV-Auto og Konekesko med deres datterselskaber.

  • VV-Auto importerer og markedsfører Volkswagen, Audi og SEAT passager-bilerne, og Volkswagens kommercielle køretøjer i Finland og også importerer og markedsfører Seat-passagerbiler i Estland og Letland. VV-Auto er også engageret bildetailhandel og tilbyder eftersalgskunderservice fra sit eget salgssted i Helsinki og Turku.
  • Konekesko er en servicevirksomhed som er specialiseret i import, markedsføring og eftersalgsservice af rekreationelt maskineri, byggeri og materialehåndteringsudstyr, jordbrugsmaskiner, busser og lastbiler. Konekesko opererer i Finland, Estland, Letland, Litauen og Rusland. Konekesko arrangerer produktionen af og sælger Yamarin både i Finland og eksporterer dem til flere europæiske lande og Rusland.

VV-Auto og Konekesko udgør de ledende brands indenfor deres markedsområder og de er ansvarlige for salg og eftersalgservices af disse mærker enten gennem deres egen forretning eller eller et franchise-baseret forretningsnetværk.

Markedsandele og konkurrenter[redigér | rediger kildetekst]

I 2014 var Kesko's markedsandel indenfor dagligvarehandel i Finland på 33,1 % (Nielsen).

Kesko's konkurrenter indefor dagligvarehandel er Prisma, S-market og Alepa/Sale fra S Group (45,7 %), Lidl (7,6 %) Valintatalo, Siwa og Euromarket fra Suomen Lähikauppa Oy (6,8 %) og M butikskæderne (Nielsen).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på bokmål og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ "Yhteystiedot." Kesko. Retrieved on 28 September 2012. "Satamakatu 3, 00160 Helsinki"
  3. ^ "Contacts." Kesko. Retrieved on 28 September 2012. "Satamakatu 3"
  4. ^ "Annual Results 2013" (PDF). Kesko. Arkiveret fra originalen (PDF) 22. maj 2014. Hentet 4. februar 2014.
  5. ^ http://www.finlandforthought.net/2010/06/21/which-finnish-grocery-store-should-i-choose/

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]