Nokia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler virksomheden Nokia. For byen Nokia, se Nokia (by).
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Nokia
Nokias karakteristiske logo.
Nokia HQ.jpg
Nokias hovedkvarter i Espoo ved Helsinki
Virksomhedsform Aktieselskab
Grundlægger(e) Fredrik Idestam og Leo Mechelin
Åbnet 1871
Hovedsæde(r) Espoo, Finland
Nøgleperson(er) Rajeev Suri (direktør)
Produkt(er) Telekommunikationsudstyr
Slogan(s) Connecting People
Hjemmeside(r) http://company.nokia.com/
Hovedkvarteret fra en anden vinkel

Nokia (NASDAQ OMXNOK1V, NYSENOK) er en finsk virksomhed, som er blandt verdens største producenter af mobilt telekommunikationsudstyr. Virksomheden var i 2007 verdens største producent af mobiltelefoner med en markedsandel på over 50 %, men efter en nedgang i markedsandele og i selskabets økonomi blev mobiltelefon-divisionen (Nokia Devices) i april 2014 frasolgt til Microsoft, som har fortsat aktiviteterne i selskabet Microsoft Mobile.

Nokia har navn efter byen Nokia i Finland, hvor virksomheden blev grundlagt. Nokias markedsandel er styrtdykket gennem de seneste fem år fra omkring 50 % i 2007 til blot 3 % i 2013.[1]

Virksomheden blev grundlagt som papirfabrik i 1869. I 1898 begyndte en produktion af gummi-produkter som gummistøvler og bildæk. I dag producerer virksomheden udelukkende mobiltelefoner, overvågningsudstyr, tv, paraboler m.v.

Nokias omsætning i 2006 var 41 milliarder euro, hvilket er mere end Finlands statsbudget. Nokia tegner sig for en tredjedel af markedsværdien af aktierne noteret på Helsinki Børs.

Nokia har i dag hovedsæde i Espoo tæt ved Helsinki.

Historie[redigér | redigér wikikode]

den 3. maj 1862 var Fredrik Idestam på uddannelsesrejse i Tyskland, hvor han havde fået indblik i en ny måde at udvinde pulp/papirmasse, noget som nogen nok ville kalde industrispion,men han brugte efterfølgende teknikken til producere bl.a. toiletpapir. da han startede sit første træsliberi i 1865 i Tammerfors, tæt ved Tammerfossen. I 1867-68 byggede han et betydelig større anlæg i den lille landsby Nokia, ved floden Nokianvirta. I perioden 1918-1922 blev store dele af Nokia opkøbt af Suomen Gummitehdas oy(finska gummi AB - 1898)der var en gummi-fabrik . som i samme periode også opkøbte Suomen Kaapelitehdas oy (finska kable fabrik AB -1912), et finsk kabelselskab.

Fusion[redigér | redigér wikikode]

Tilhængerne af en fusion mente, at det ville medføre en økonomisk gevinst, lettere overtagelse af andre firmaer, bedre R&D- og leverandørforhold. Men grundet konflikter mellem de to største banker i Finland, som var hovedinvestorer i henholdsvis gummi- og papirafdelingerne, blev en acceptabel løsning ikke fundet før 1966. Her fik hver bank lige store andele af aktierne og dermed lige stor indflydelse. Björn Westerlund, direktøren for kabeldivisionen, blev direktør for det nye selskab, der fik navnet Nokia Group. Med fusionen bestod Nokia Group af fire divisioner; gummi, kabel, papir og elektronik,

Elektronik revolution[redigér | redigér wikikode]

I 1960’erne blev oprettet en lille elektronik-afdeling ved kabelafdeling. i 1963 kommer de første radiotelefoner fra den lille elektronik-afdeling. men først i 1980’erne begyndte elektronik afdelingen for alvor at give indtægter, der kunne mærkes i det samlede regnskab. På grund af samarbejdet med Salora(købte salora i 1984) om Joint venture selskabet der hed Mobira i 1979, der lavede biltelefoner. men også Telefenno(1977) der var et samarbejde med Televa om salget af de nye digital telefoncentraler. i 1982 åbenede NMT-netværket i Finland, der over den kommende årrække blev udbygget til flere nordisk lande. dette gjorde at Nokia solgte godt, fordi de solgte markedets bedste, og en af eneste, digitale telefoncentral(DX-200), og biltelefoner på daværende tidspunkt. I 1986 blev elektronik Nokias største forretningsområde. CEO Kari Kairamo var opsat på at gøre Nokia mere international. I 1987 var Nokia den tredjestørste producent af TV i Europa. Forretningsområdet blev udvidet via mange opkøb, også på dataområdet, samtidig fordobledes antallet af ansatte hos Nokia til 44.000. Men markedet var præget af stor konkurrence og en vis mættehed, derfor gav Tv og data-afdelingen ikke det overskud som Nokia havde forventet. i 1988 blev mobiltelefonens navn ændret fra Nokia-mobira til Nokia. I 1991 solgte nokia sin data-afdeling til ICL, et datterselskab af Fujitsu, og i 1992 blev 4 ud af deres 6 tv- fabrikker lukket. I 1996 købte Semi-Tech hele Nokia's tv-afdeling, bort set fra Åbo, der fremstillignede komponenter til multimedier. Hele tv-eventyret kom til at koste Nokia 10 Mia. kroner, men heldigvis for Nokia oplevet de et boom i 1990'erne med GSM teknologiens fremgang, der gjorde at salget af mobiltelefoner steg voldsomt.

Mobiltelefoner[redigér | redigér wikikode]

Gnome globe current event.svg Denne artikel eller sektion er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg

Op igennem 1990'erne blev mobiltelefonerne mindre og betydeligt mere lommevenlig. I slutningen af 1990'erne se man mobiltelefonerne som 3310 og 3320 bliver meget populær blandt den almindelig forbruger, og i 2003 kommer den første rigtigt almindelig mobiltelefon med farveskrærm, 3200 modellen, herefter gå udvikling mod jo flere megapixel det bedre kamera og der experimenteret med den nye teknologi som WAP, 3G, ]tv,GPS, og Trykfølsom skærm i forskellige modeller som N92(TV) og 770 internet tablets(touch), i 2006 kom deres flagskib N95, der blev en stor succes.

Nokia blev imidlertid presset af konkurrenternes udvikling af smartphones. Den øgede konkurrence førte til, at Nokia indgik et strategisk samarbejde med Microsoft, der indebar, at Microsoft købte en del af Nokia, ligesom Nokia opgav sit eget styringssystem og i stedet anvendte Microsofts Windows Mobile. Den 2. september 2013 offentliggjorde Microsoft et tilbud om at erhverve Nokias mobiltelefon division for en pris på ca. 40,5 mia. danske kroner.[2] I april 2014 blev mobiltelefon-divisionen overført til det nye selskab Microsoft Mobile.

Køb af Alcatel-Lucent[redigér | redigér wikikode]

Nokia offentliggjorde i april 2015 af de havde snakket med selskabet Alcatel-Lucent om et køb af selskabet, senere på måneden blev Alcatel-Lucent, der er en multinational virksomhed som laver telekommunikationsløsninger, købt af Nokia for 15.6 billioner euro.[3][4][5]

Computer[redigér | redigér wikikode]

I 1971 begyndt Nokia selv at udvikle computere, som blev solgt til finske banker og forretninger, til styring af kasseapparater. Senere udviklede Nokia Mikro Mikko, en kontor computer, som blev en stor salgssucces i 1980’erne. I 1988 opkøbte man Ericsson Information Systems i et forsøg på at erobre mere af markedet, men da det ikke lykkedes, valgte man at sælge afdelingen til ICL-Fujitsu i 1991


[6] [7]

Mobiltelefon-modeller[redigér | redigér wikikode]

Nokia 6110 Navigator

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

00-serien

N-serien

X-serien hele serien har OS Symbian, serien har ikke fået den stor succes på det dansk marked.

Lumia serien har nogle få fællestræk som dens OS, der er Windows Phone og dens cover-design skift samt touch betjening. hovedformålet med serien er at vinde markedsandel på smartphone markedet, som har overtaget en stor del af Nokia's tidligere markedet.

Asha er designet til det indisk/asiatisk marked, og derfor er det forholdvis billig mobil.

Bærbar

Tablet

Direktør[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg