Kim Schumacher

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Kim Schumacher
Født 15. december 1949(1949-12-15)
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 12. juni 1990 (40 år)
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
Partner Hans Ole Eriksen (1974-1990) Simon Taisbak (1980-1990)
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Dj, radiovært, tv-vært Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kim Schumacher (født 15. december 1949 i København, død 12. juni 1990Frederiksberg) var en dansk diskjockey (dj), radio- og tv-vært.

Kim Schumacher blev først kendt som - efter datidens standarder - hurtigtsnakkende radiovært, og på tv vakte han frem til sin død opmærksomhed med sin friske tone og gennemført iscenesatte udseende[1].

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Kim Schumachers baggrund var journalistik, og hans mediebaggrund blev lagt på filmhistoriestudiet på Københavns Universitet. Privat startede han tidligt bl.a. som instruktør af amatørfilm. Fra 1982-1990 var han tilknyttet DR's P3 som freelance-medarbejder, hvor han afviklede programmer som Studie, Pop, Klubland, 7'eren samt bidrog med indslag i Natradio og Fredagsåbent. Derfra gik han over til at lave tv: musikprogrammerne 1999 og Harakiri og quizprogrammet Labyrint, der satte nye standarder for, hvordan man kunne tale til folk i dansk tv. Han tv-debuterede som VJ hos Michael Wikke og Steen Rasmussen i deres program Fredag i Farver, 1984-85. Som journalist var han også freelance og bidrog til Levende Billeder, Mix og med faste humor- og kultur-klummer i Det Fri Aktuelt og B.T.

Kim Schumacher var med til at styrke interessen for genrer som dance, hiphop, R'n'B, techno og pop, der indtil da nærmest havde været betragtet som underlødige i Danmarks Radio. Kim Schumacher forsøgte at dokumentere genrerne mens de udvikledes og tilbragte derfor en del tid i New York, hvor hiphop- og Hi-Energy-genrerne var på det højeste i 1980'erne.

Kim Schumacher oversatte og anmeldte en række amerikanske film. Han introducerede fordanskninger af amerikansk slang, f.eks. betegnelsen nørd. Et andet eksempel er oversættelsen af Samuel L. Jacksons replik som DJ i Spike Lees film Do the Right Thing, hvor "That's the truth, Ruth" i Kim Schumachers version blev til "Gi' den et trut, Ruth".

Kim Schumacher var kendt som "speedsnakkeren" for sin hurtigttalende stil og sine morsomme, kontroversielle og rammende kommentarer, ikke mindst i radioen.

Hans tidlige død kom som følge af AIDS efter en meget kort sygdomsperiode. I månederne op til sin død producerede han programmet Labyrint. Til sin mor havde han blot sagt at han havde travlt, og hun så ham derfor ikke i de sidste fem måneder.

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Kim Schumacher var homoseksuel, men efter stiltiende aftale og takket være hans gode relationer til bl.a. Se og Hør skrev pressen ikke om hans privatliv.[2]

Schumacher var kæreste og samboende med norske Hans Ole Eriksen fra 1974[3] og fra 1980 desuden med Simon Taisbak.[4] De tre mænd levede sammen i fast parforhold frem til Schumachers død i 1990.

Kim Schumacher fik diagnosen AIDS i 1988, men holdt sygdommen hemmelig undtaget for sine allernærmeste. [5] For at sikre sine efterladte kærester indgik han 14. maj 1990 registreret partnerskab med Simon Taisbak på Frederiksberg Rådhus.[6] De havde forinden aftalt at Taisbak og Eriksen efter Schumachers død skulle indgå registreret partnerskab med hinanden - hvilket de også gjorde.[6]

Da Schumacher holdt sin sygdom hemmelig, vakte hans død og afsløringen af hans seksualitet stor opmærksomhed i pressen i dagene efter hans død, hvor han bl.a. var på forsiden af formiddagsbladene tre dage i træk.[7]

Udgivelser[redigér | rediger kildetekst]

Bog[redigér | rediger kildetekst]

  • Kim Schumacher: Schumachers lille filosjofle ordbog i mundret udansk, Apostrof, 1987 (ISBN 87-591-0148-2)

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ 30 år efter Kim Schumacher: Han var et speedsnakkende ikon og en grænsebryder, dr.dk hentet 21-06-2020
  2. ^ Lund, Simon og Christensen, Ralf: Dem jeg elsker, elsker jeg - Kim Schumachers mange liv. Gyldendal, København, 2020. Side 410.
  3. ^ Lund, Simon og Christensen, Ralf: Dem jeg elsker, elsker jeg - Kim Schumachers mange liv. Gyldendal, København, 2020. Side 164.
  4. ^ Lund, Simon og Christensen, Ralf: Dem jeg elsker, elsker jeg - Kim Schumachers mange liv. Gyldendal, København, 2020. Side 27.
  5. ^ Lund, Simon og Christensen, Ralf: Dem jeg elsker, elsker jeg - Kim Schumachers mange liv. Gyldendal, København, 2020. Side 418.
  6. ^ a b Lund, Simon og Christensen, Ralf: Dem jeg elsker, elsker jeg - Kim Schumachers mange liv. Gyldendal, København, 2020. Side 429-30.
  7. ^ Lund, Simon og Christensen, Ralf: Dem jeg elsker, elsker jeg - Kim Schumachers mange liv. Gyldendal, København, 2020. Side 437.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen om Kim Schumacher kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.