Kløverlæderkrone

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kløverlæderkrone
Ptelea trifoliata 20050808 006.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Sapindales (Sæbetræ-ordenen)
Familie Rutaceae (Rude-familien)
Slægt Ptelea (Læderkrone)
Art P. trifoliata
Videnskabeligt artsnavn
Anthoxanthum odoratum
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Kløverlæderkrone (Ptelea trifoliata), også skrevet Kløver-Læderkrone, er et lille træ eller ofte bare en busk med ganske få udspærrede grene. Skuddene er slanke med u-formde bladar. Rodbarken har en skarp, aromatisk lugt. Blomsterne dufter kraftigt, når duggen falder.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Barken er først grøn, så gulbrun og til sidst brun med mange lyse korkporer. Gamle grene og stammen kan få en bark, som er gråbrun og fint furet. Knopperne er spredtstillede, korte, lysebrune og hårede. Bladene er 3-koblede med elliptiske, helrandede småblade. Begge bladsider er ensartet græsgrønne med lyse kirtler. Høstfarven er gulgrøn til lysende gul.

Blomstringen sker i juni med en efterblomstring i august. Blomsterne er 5-tallige og regelmæssige med gulgrønne kronblade. Frugterne er flade, vingede nødder med to frø.

Rodnettet er højtliggende og iltkrævende.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 3,00 x 3,00 m (30 x 30 cm/år). I hjemlandet dog betydeligt mere.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Kløverlæderkrone er udbredt fra Ontario i Canada til Oaxaca i Mexico. Den foretrækker et letskygget voksested med en mager og porøs, men fugtig jordbund.

På Piedmont og Blue Ridge bjergene i Virginia (USA), findes arten sammen med bl.a. alleghenyprydløg, amerikansk alunrod, amerikansk blærespiræa, Asclepias verticillata (en silkeplante-art), blyantene, duftsumak, Eragrostis capillaris (en kærlighedsgræs-art), harlekinurt, hjortetaktræ, hvidask, Opuntia humifusa (en figenkaktus-art), Phacelia dubia (en honningurt-art) og virginsk sneflokketræ[1].


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]