Bramming

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bramming
Brammingvandtaarn.jpg
Brammings Vandtårn og egnsmuseum
Overblik
Land: Danmark Danmark
Borgmester: Johnny Søtrup
Region: Region Syddanmark
Kommune: Esbjerg Kommune
Sogn: Bramming Sogn
Grundlagt: Jernbanen anlagt i 1874
Demografi
Bramming by: 7.073[1] (2016)
Kommunen: 115.748[1] (2016)
 - Areal: 742,5 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.bramming.dk
Oversigtskort


Koordinater: 55°28′25″N 8°42′17″E / 55.47361°N 8.70472°Ø / 55.47361; 8.70472

Bramming (tidl. Bramminge) er en stationsby i Sydvestjylland med 7.073 indbyggere (2016)[1], beliggende i Bramming Sogn 17 kilometer øst for Esbjerg. Byen ligger i Esbjerg Kommune og hører til Region Syddanmark.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Navnet Bramming kan spores tilbage til jernalderen. Navnet menes at betyde "stedet, hvor åen slår en bugt", idet der henvises til den gamle placering ved Ilsted Å. Arkæologer har fundet rester af en boplads vest for Bramming. Siden har der ligget en mindre landsby omkring Bramming Hovedgård og Sankt Knuds Kirke. Denne landsby var dog for længst forsvundet, da banegården blev anlagt i 1874. Banegården blev anlagt tre kilometer øst for Bramming Hovedgård, bogstaveligt talt midt på en mark. Tæt ved lå en kro, det senere Hotel Kikkenborg, som efterfølgende blev en central del af Brammings historie. Den lidt pudsige placering skyldtes, at borgerne i Gørding Sogn havde protesteret voldsomt mod jernbanen på vej mod den nyanlagte Esbjerg Havn, da det ville gøre dyrene urolige. Man valgte derfor placeringen, da den generede færrest mulige.

Tidligere var Bramming hovedby i Bramming Kommune, som blev sammenlagt med to andre kommuner til den nuværende Esbjerg Kommune.

I 2008 var Bramming genstand for en stor mediemæssig interresse grundet en opblusning af vold, startende med pizza-mordbranden mod pizzeria Castello klokken 03.46 den 7. marts.. Den 28-årige Lea Koch Mortensen [2] blev dræbt, idet hun ikke nåede ud af bygningen – hun døde da hun kom ud til indgangsdøren, mens hun talte med vagthavende på alarmcentralen.

Bramming blev også kendt i forbindelse med DR P3 radioprogrammet Monkey Business, hvor værternes husven ferskvandspiraten Jens Viking var fra Bramming.

Transport og infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Både regional-, InterCity og InterCityLyn stopper på Bramming Station på vej fra Esbjerg på vej mod København, Århus eller Vejle. Arriva kører tog mellem Esbjerg og Niebüll i Tyskland.

Attraktioner og seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Byens kirke, Sankt Knuds Kirke, blev opført omkring år 1200 i romansk stil.

Bramming Hovedgård er en herregård, der blev grundlagt i 1572. Hovedbygningen blev opført i 1786. I starten af 1900-tallet blev der drevet vandrehjem i bygningen og i dag er gården omdannet til efterskolen Sydvestjyllands Efterskole.

Bramming har også en af Danmarks ældste biografer, kaldet Kosmorama, der blev grundlagt 1907.

Bramming Vandtårn er bygget i 1922 af G.R. Øllgaard

Bramming Egnsmuseum er byens lokale museum, der blev grundlagt i 1994, der har en kulturhistorisk samling der belyser Bramming og Sydvestjyllands historie.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Stig Hegn: Brammingbogen – en samling skitser fra byens første årtier. Forlaget Bramming, 2011. 470 sider, illustreret.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Esbjerg Jernbanestation Stub
Denne artikel om geografi i Esbjerg Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi