Knud Siboni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Knud Siboni
Født 23. december 1929 (91 år)
Skive
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Mikrobiolog, læge Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Syddansk Universitet Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af 1. klasse af Dannebrog Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Knud Erik Siboni (født 23. december 1929 i Skive) er en dansk mikrobiolog, og var professorOdense Universitet fra 1969 til 1999. Han har lagt navn til bakterien Morganella morganii, subspecies Sibonii.

Specialet "Klinisk mikrobiologi", oprettet 1966[redigér | redigér wikikode]

Han var foregangsmand i det lægelige speciale "Klinisk Mikrobiologi", som tidligere var forbeholdt Statens Serum Institut og centrallaboratorierne på de større syghuse, men nu har alle regioner klinisk mikrobiologiske afdelinger, hvorfra der er et tæt samarbejde mellem klinikere og bakteriologer om antibiotisk behandling til gavn for den enkelte patient og til gavn for økologien, idet man hele tiden vælger det mest smalspektrede effektive antibiotikum med henblik på at undgå resistens.

Tidligere overforbrug af tetracyklin[redigér | redigér wikikode]

I 1960'erne og 1970'erne brugte man meget tetracyklin, som er meget bredspektret, til urinvejsinfektioner, og mange bakterier blev resistente, blandt andre Proteus (nu kaldet Morganella) morganii. I mikroskopet havde den resistente bakterie en meget lang flagel (pisk), og Siboni mente, at der var tale om en ny subspecies (underart), hvor tetracyklinresistens og flagellængde var koblet genetisk. Dette blev bekræftet af andre i 1992 med molekylærbiologiske metoder.

Undervisning og forskning[redigér | redigér wikikode]

Endelig har han gennem sin undervisning præget nyuddannede læger fra Odense Universitetets start og 30 år frem. De nuværende 4 overlæger på afdelingen har alle skrevet doktorafhandling eller PhD-afhandling under hans ledelse.

Han er Ridder af 1. grad af Dannebrogordenen.

NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabelige biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi