Statens Serum Institut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Statens Serum Institut
Statens Serum Institut hovedbygning.JPG
Det oprindelige serum instituts hovedbygning på Amager Boulevard er SSIs "ansigt udadtil".
Overblik
Oprettet 9. september 1902
Antal ansatte
ca. 700
Ressort­ministerium Sundheds- og Ældreministeriet
Ledelse
Leder Direktør Henrik Ullum
Eksterne henvisninger
ssi.dk
Den nuværende indkørsel på Artillerivej

Statens Serum Institut (SSI) er det danske nationale sundhedsvæsens centrale laboratorium og center for forebyggelse og behandling af smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og biologiske trusler. Organisatorisk er SSI en offentlig markedsorienteret statsejet virksomhed og en sektorforskningsinstitution under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. SSI havde i januar 2017 ca. 700 ansatte. Instituttet er placeret på Amager, på Amager Boulevard på en grund, der siden grundlæggelsen i 1902 er blevet væsentligt udvidet til at omfatte naboen, den tidligere Artillerivejens Kaserne, og i dag dækker et betydeligt område.

Tidligere blev der ud over at forske i sygdommes epidemiologi og forebyggelse, også udviklet og produceret vaccine. Vaccineproduktionen blev solgt til AJ Vaccines A/S i januar 2017[1].

Aktiviteter[redigér | redigér wikikode]

Statens Serum Institut blev etableret den 9. september 1902 med det mål at producere et serum til behandling af patienter med difteri. SSI's formål blev i de efterfølgende år udvidet betydeligt, således at man i dag fremstår som en international bioteknologisk forsknings- , produktions- og servicevirksomhed til forebyggelse, bekæmpelse og kontrol af smitsomme sygdomme og medfødte lidelser og den største sektorforskningsinstitution inden for sundhedsområdet.

Statens Serum Institut er organiseret i forskellige sektorer med hvert sit speciale, der spænder bredt fra oplysningsvirksomhed og overvågning vedrørende smitsomme sygdomme til egentlig produktion af lægemidler. De primære aktiviteter varetaget af SSI omfatter nedenstående opgaveområder:

Som verdens første vaccine-producent fik man i 1996 tilladelse til at markedsføre en kombineret vaccine imod de fire sygdomme, difteri, stivkrampe, polio (børnelammelse) og kighoste (DiTeKiPol) – en vaccine som har været anvendt i Danmark siden begyndelsen af 1997. Vaccinen gives nu om dage som DiTeKiPol/Act-Hib der ligeledes giver beskyttelse imod meningitis og strubelågsbetændelse forårsaget af bakterien Haemophilus influenzae. Siden 1996 har Statens Serum Institut været eneproducent af plasmaprodukter baseret på blod fra danske donorer.

Nils Strandberg Pedersen har været instituttets administrerende direktør siden 1998.

I 2016 blev vaccineproduktionen solgt til AJ Vaccines A/S for 15 mio. kr. i en proces som ifølge Rigsrevisionen kostede staten mellem ca. 1,3 mia. kr. og 1,8 mia. kr.[2]

Fra 1. december 2020 startede Henrik Ullum som ny instituttets nye direktør.[3]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Bandim Health Project - forskningsstation i Guinea-Bissau drevet af Statens Serum Institut.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Koordinater: 55°40′2.2″N 12°35′19.9″Ø / 55.667278°N 12.588861°Ø / 55.667278; 12.588861