Statens Serum Institut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Statens Serum Institut
Det oprindelige serum instituts hovedbygning på Amager Boulevard er SSIs "ansigt udadtil".
Overblik
Oprettet 9. september 1902
Antal ansatte
ca. 700
Ressort­ministerium Sundheds- og Ældreministeriet
Ledelse
Leder Direktør Henrik Ullum
Eksterne henvisninger
ssi.dk
Den nuværende indkørsel på Artillerivej

Statens Serum Institut (SSI) er det danske nationale sundhedsvæsens centrale laboratorium og center for forebyggelse og behandling af smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og biologiske trusler. Organisatorisk er SSI en offentlig markedsorienteret statsejet virksomhed og en sektorforskningsinstitution under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. SSI havde i januar 2017 ca. 700 ansatte. Instituttet er placeret på Amager, på Amager Boulevard på en grund, der siden grundlæggelsen i 1902 er blevet væsentligt udvidet til at omfatte naboen, den tidligere Artillerivejens Kaserne, og i dag dækker et betydeligt område.

Tidligere blev der ud over at forske i sygdommes epidemiologi og forebyggelse, også udviklet og produceret vaccine. Vaccineproduktionen blev solgt til AJ Vaccines A/S i januar 2017[1].

Aktiviteter[redigér | rediger kildetekst]

Statens Serum Institut blev etableret den 9. september 1902 med det mål at producere et serum til behandling af patienter med difteri. SSI's formål blev i de efterfølgende år udvidet betydeligt, således at man i dag fremstår som en international bioteknologisk forsknings- , produktions- og servicevirksomhed til forebyggelse, bekæmpelse og kontrol af smitsomme sygdomme og medfødte lidelser og den største sektorforskningsinstitution inden for sundhedsområdet.

Statens Serum Institut er organiseret i forskellige sektorer med hvert sit speciale, der spænder bredt fra oplysningsvirksomhed og overvågning vedrørende smitsomme sygdomme til egentlig produktion af lægemidler. De primære aktiviteter varetaget af SSI omfatter nedenstående opgaveområder:

Som verdens første vaccine-producent fik man i 1996 tilladelse til at markedsføre en kombineret vaccine imod de fire sygdomme, difteri, stivkrampe, polio (børnelammelse) og kighoste (DiTeKiPol) – en vaccine som har været anvendt i Danmark siden begyndelsen af 1997. Vaccinen gives nu om dage som DiTeKiPol/Act-Hib der ligeledes giver beskyttelse imod meningitis og strubelågsbetændelse forårsaget af bakterien Haemophilus influenzae. Siden 1996 har Statens Serum Institut været eneproducent af plasmaprodukter baseret på blod fra danske donorer.

Nils Strandberg Pedersen har været instituttets administrerende direktør siden 1998.

I 2016 blev vaccineproduktionen solgt til AJ Vaccines A/S for 15 mio. kr. i en proces som ifølge Rigsrevisionen kostede staten mellem ca. 1,3 mia. kr. og 1,8 mia. kr.[2]

Fra 1. december 2020 startede Henrik Ullum som ny instituttets nye direktør.[3]

Direktører for Statens Serum Institut[redigér | rediger kildetekst]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Faglige direktører[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1976 deltes direktørposten i en administrativ direktør og en faglig direktør. Første faglige direktør var J.Chr. Siim (1976-1985).[9] Senere har de faglige direktører været direktør for bestemt områder. Andre Kendte faglige direktører omfatter:

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Bandim Health Project - forskningsstation i Guinea-Bissau drevet af Statens Serum Institut.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Statens vaccineproduktion solgt til AJ Vaccines Holding ApS". Statens Serum Institut. 16. januar 2017. Hentet 23. november 2017.
 2. ^ "Endnu værre end frygtet: Salg af vaccineproduktion kostede statskassen ca. 1,5 milliarder". Ingeniøren. 24. januar 2018. Hentet 20. april 2020.
 3. ^ Sundheds- og Ældreministeriet har ansat Henrik Ullum som direktør for Statens Serum Institut 6. november 2020 ssi.dk
 4. ^ "Carl Julius Salomonsen", Den Store Danske
 5. ^ "Thorvald Madsen", Den Store Danske
 6. ^ "Jeppe Ørskov", Dansk Biografisk Leksikon
 7. ^ "Preben von Magnus", Dansk Biografisk Leksikon
 8. ^ Klaus Jensen 2002, s. 212, 281.
 9. ^ a b c Klaus Jensen 2002, s. 281.
 10. ^ Nils Strandberg Pedersen fratræder efter 18 år som administrerende direktør på Statens Serum Institut, Statens Serum Institut
 11. ^ Mads Melbye er udpeget som ny administrerende direktør for Statens Serum Institut, Statens Serum Institut
 12. ^ Hjemsendt direktør i Statens Serum Institut fratræder sin stilling, DR
 13. ^ Henrik Ullum, Statens Serum Institut
 14. ^ "Kåre Mølbak", Den Store Danske
 15. ^ Kåre Mølbak går på pension, Statens Serum Institut
 16. ^ Statens Serum Institut siger goddag til to faglige direktører, Statens Serum Institut
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°40′2.2″N 12°35′19.9″Ø / 55.667278°N 12.588861°Ø / 55.667278; 12.588861