Knudshoved Odde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Knudshoved (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Knudshoved)
Knudshoved Odde omkring 1900

Knudshoved Odde er en halvø, sydøst for Karrebæksminde Bugt i Smålandsfarvandet, der går cirka 15 km mod nordvest fra sydsjælland i nærheden af Vordingborg. Den deles ved Draget, (som overskylles ved højvande), og den yderste spids, som hovedsageligt er overdrev, hedder Knudshoved, og den inderste Knudshoved Odde, hvor også Knudskov ligger. Mod nord ligger Avnø Fjord, og syd for halvøen møder Storstrømmen Smålandsfarvandet. Ud for vestenden strækker Knudshoved Rev sig cirka 3 kilomerter ud, med en vanddybde på ned til 2 meter, og længere mod vest ligger Venegrunde og Kirkegrund.

Det meste af odden, et område på 92 hektar, blev fredet i 1952; Den er nu del af Natura 2000-område 169 Havet og kysten mellem Karrebæk Fjord og Knudshoved Odde, og er både habitatområde og fuglebeskyttelsesområde [1]

Arkæologiske kulturer[redigér | redigér wikikode]

Knudshoved Odde rummer mange spor efter rensdyrjægere – de første mennesker i Danmark[kilde mangler]. Efter at isen trak sig tilbage for over 14.000 år siden, var Danmark en arktisk ørken. Om foråret og efteråret vandrede tusindvis af rener gennem landskabet mellem deres sommer- og vinterkvarter, og under denne vandring passerede de Knudshoved Odde[kilde mangler]. Derfor var Knudshoved Odde et attraktivt sted at være.

Flinteredskaber viser, at der var tale om jægere fra Brommekultur, Federmesserkultur og Ahrensburgkultur.

Arkæologer fra Sydsjællands Museum har udgravet flere bopladser, to på Knudshoved Odde, heriblandt de klassiske lokaliteter Rundebakke og Eskebjerg[kilde mangler].

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°03′33″N 11°44′08″Ø / 55.059299°N 11.735601°Ø / 55.059299; 11.735601