Komodovaran

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 4. maj 2015, 08:53 af Pugilist (diskussion | bidrag) Pugilist (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Knud Winckelmann, fjerner ændringer fra 91.236.123.53 (diskussion | bidrag))
Komodovaran
Komodovaran
Komodovaran
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Reptilia (Krybdyr)
Orden Squamata
(Slanger og øgler)
Familie Varanidae (varaner)
Slægt Varanus (varan)
Art V. komodoensis
Videnskabeligt artsnavn
Varanus komodoensis
Ouwens, 1912
Kort
Komodovaranens udbredelse på enkelte af Sundaøerne
Komodovaranens udbredelse på
enkelte af Sundaøerne
Hjælp til læsning af taksobokse

Komodovaranen er verdens største nulevende øgleart. Dyrene bliver sædvanligvis 2–3 meter lange. I naturen bliver voksne individer ca. 70 kg, mens de i fangenskab ofte vejer mere. Det største vilde eksemplar var 3,13 meter langt og vejede 166 kg inklusiv ufordøjet mad.[1] Komodovaranen er i dag fredet, og af de omkring 6.000 vilde varaner lever størstedelen på øen Komodo i Indonesien.

Komodovaraner er kødædere. De spiser ådsler, men jagter også levende dyr. De sniger sig ind på byttet og spurter frem med en fart på op til 20 km/t. Komodovaraner har i gabet op til 20 forskellige bakterier, som overføres ved bid. Ifølge en gammel teori vil angrebne dyr efter kort tid dø af infektion fra bakterierne, og varanen kan lugte sig frem til det døde dyr i en afstand på op til 15 km. Nyere forskning antyder dog, at varanen faktisk er giftig, og at det er giften, der slår varanens bytte ihjel.[2]

Kilder


DyrSpire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.