Krumknivgræshoppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Krumknivgræshoppe
Nymfe af krumknivgræshoppe
Nymfe af krumknivgræshoppe
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Orthoptera (Græshopper)
Familie Tettigoniidae
(Løvgræshoppe)
Slægt Leptophyes
Art punctatissima
Videnskabeligt artsnavn
Leptophyes punctatissima
(Bosc, 1792)
Hjælp til læsning af taksobokse

Krumknivgræshoppen (Leptophyes punctatissima) er en løvgræshoppe, der er almindelig over det meste af Europa. På trods af at den er almindelig, så bliver den ofte overset på grund af sin skjulte livsstil.[1] Arten blev oprindeligt beskrevet som Locusta punctatissima i 1792. [2] [3]

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

De voksne græshopper er ca. 1.5 cm lange, grønne og med små røde pletter. Ryggen af bagkroppen har en brun stribe, mere udtalt hos hannen end hos hunnen.[4][1] En gul-hvid stribe strækker sig hen over siden af hovedet, gennem øjnene. Underben og fødder er brunlige. Antennerne er lange, omkring det dobbelte af kroppens længde. Arten er brachypterøs: hanens forvinger er reduceret til små klapper, og hunnernes er endnu mindre. Bagvingerne mangler helt og hverken han eller hun kan flyve.

Hunnens læggebrod, der har givet arten sit navn, er fladtrykt og krummer skarpt opad.[4][1]

Hannen synger ved at gnide højre vinge mod et tandlignende fremspring ved roden af venstre vinge.[4] Lydene er meget korte (1 til 10 ms), svage og med hovedparten af energien i ultralydsområdet, omkring 40 kHz Den kan derfor bedst høres ved hjælp af en flagermusdetektor. I modsætning til andre løvgræshopper er hunnen i stand til at svare på hannens sang med et svagere kald, hvilket tiltrækker hannen.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Krumknivgræshoppen er almindelig i store dele af Europa. Udbredelsen rækker fra De Britiske Øer, Frankrig og Belgien i vest til de europæiske dele af Rusland i øst og fra det sydlige Skandinavien til det sydlige Italien, Bulgarien og Grækenland. Den er registreret så langt mod syd som Palæstina. Krumknivgræshoppe er almindelig i Danmark og er klassificeret som ikke truet (LC) på den danske rødliste.[5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Grasshoppers, Bush-crickets and Ground-hoppers (Orthoptera), Plymouth City Council
  2. ^ Cigliano, M. M., H. Braun, D. C. Eades, & D. Otte. "species Leptophyes punctatissima (Bosc, 1792)". orthoptera.speciesfile.org. Orthoptera Species File. Retrieved 30 December 2018.CS1 maint: Uses authors parameter (link)
  3. ^ Bosc. 1792. Actes Soc. Hist. Nat. Paris 1:44
  4. ^ a b c Spotlight on speckled bush-cricket, boxvalley.co.uk
  5. ^ Olsen, K., og Nielsen, O.F. (2019), "Græshopper", i Moeslund, J.E. m.fl., Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 21. januar 2020. 

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]