Krynica-Zdrój

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Krynica-Zdrój
Krynica-Zdrój Rediger på Wikidata
Krynica-Zdrójs byvåben Krynica-Zdrójs byflag

Kurbyen Krynica-Zdrój
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo małopolskie Lillepolen
Grundlagt 1547 Rediger på Wikidata
Postnr. 33-380 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 10.001 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 40,2 km²
 - Befolknings­tæthed 249 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 590 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.krynica-zdroj.pl
Oversigtskort

Krynica-Zdrój (udtale: [krɨˈɲit͡sa ˈzdrui̯], indtil 31. december 2001 Krynica, rusinsk: Криниця Yiddish: קרעניץ), er en by i det sydøstlige Polen. Den ligger i voivodskabet Lillepolen (Województwo małopolskie) og har 10.001(2021)[1] indbyggere, og et areal på 40,17 km². Den er en del af powiat (amt) Nowosądecki. Det er den største kurby i Polen, der ofte bliver kaldt Perlen af polske kurbade, og et populært turist- og vintersportsdestination beliggende i hjertet af bjergkæden Beskiderne.

Historie og økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Krynica blev første gang registreret i officielle dokumenter i 1547 og blev en by i 1889. På grund af sin bekvemme beliggenhed, infrastruktur og jernbaneforbindelser til større byer i Europa var Krynica-Zdrój (Zdrój betyder mineralkilde på polsk) stedet for vintersportsturneringer i Anden polske republik (mellemkrigstiden), blandt andet VM i ishockey 1931.

En gondollift bygget i 1997 på bjerget Jaworzyna Krynicka med udsigt over Krynica, og efterfølgende investering i moderne skifaciliteter gjorde Krynica til et af de vigtigste skisportssteder i Polen. De nærliggende bjerge Beskiderne er også en perfekt ramme for rekreativt langrend om vinteren og mountainbiking om sommeren.

Vintersporten bandy vendte efter mange årtier tilbage til Polen i 2010'erne. Da landet spillede deres første internationale optræden i 2006 ved verdensmesterskaberne for drenge U15 i Edsbyn, bidrog Krynica-Zdrój med flest spillere.[2]

Krynica var hjemsted for Nikifor (en) (fødselsnavn Epifaniusz Drowniak), en berømt naivistisk maler i det kommunistiske Polen.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Krynica-Zdrój ligger i det sydlige Lillepolen i Beskid Sądecki, inden for det beskyttede område Poprad Landskabspark. Byens centrum ligger i dalen til floden Kryniczanka og er forbundet med de nærliggende Góra Parkowa- og Jaworzyna Krynicka-bjerge med kabelbaner.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ Bandy World Championships 2006: Poland roster. websted.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi