Kvark (mælkeprodukt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tysk ostekage lavet af kvark
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kvark. (Se også artikler, som begynder med Kvark)
Polsk ret - pierogi ruskie. Fyldt med kvark og kartofler, kogt og derefter stegt på panden med bacon strimler.

Kvark er et mejeriprodukt, der fremstilles af højpasteuriseret skummetmælk eller rå mælk. Skummetmælken syrnes med fx citronsyre, hvorefter vallen udskilles, rå mælk skal bare stå et par dage så det bliver sur for sig selv og naturlig mælkesyrer gør resten, derefter skal vallen udskilles. Kvark sælges i Danmark naturel eller med tilsat vanilje, derudover mange forskellige varianter af kvark kan også købes i kolonial butikker (især Østeuropæiske butikker da kvark er oftest i brug i disse lande). Kvark der bliver solgt i supermarkeder er et mejeriprodukt med en forholdsvis lav fedtprocent da det er fremstillet af skummetmælk, der kan fås også "mellemfed-kvark", "høj fedt indhold-kvark" og flødekvark - de er fremstillet af sødmælk eller fløde.

Polsk "sernik", kage bagt med brug af kvark dekoreret med flormelis.

Kvark kan anvendes i madretter eller til bagning og desserter. Mest populær dessert af kvark i middeleuropa er ostekage, det er også brugt blandet med kartofler som fyldning af "pierogi ruskie".

Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.