Spring til indhold

LGBT

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra LGBTQIA+)
Regnbueflaget bruges som symbol for LGBT-bevægelsen og LGBT-personer generelt. Oprindeligt udtænkt af kunstneren Gilbert Baker i 1978.

LGBT er en forkortelse (af engelsk Lesbian, Gay, Bisexual og Transgender; dansk: lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner), der benyttes som samlet udtryk for grupperne.

Forkortelsen bruges generelt til at referere til alle personer som ikke er heteroseksuelle, men der findes også udvidede forkortelser, som i højere grad synliggør andre marginaliserede grupper, som f.eks. LGBTQ eller LGBTQIA+ (eng. Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender Queer, Intersex, Asexual og plusset (+) for alle andre grupperinger; da. lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner, queer personer, interkønnede og aseksuelle).

Undertiden kan man se forkortelsens bogstaver ombyttet, så de f.eks. står som GLBT eller TLGB. Sidstnævnte rækkefølge er blevet brugt til at sætte fokus på transkønnede personers problemer og behov, da dette er en af de mest udsatte af grupperne.[1]

I Danmark har akronymet vundet udbredelse efter år 2000, hvor bl.a. Foreningen for Bøsser og Lesbiske i 2009 skiftede navn til LGBT Danmark.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

LGBTSpire
Denne artikel om LGBT er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.