Lada

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den klassiske Lada som de fleste kender den. Motor: 1200 ccm, 60 HK, topfart 140 km/t. Benzinforbrug: 11 km. pr liter benzin.
Lada producerer også moderne biler som Kalina. Motor: 1580 ccm 81 HK, topfart 165 km/t. Benzinforbrug: 16 km pr. liter benzin.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Lada (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Lada)

Lada er et russisk bilmærke produceret af AutoVAZ ( VAZ = Volshky Automobilny Zavod – Volsky Automobil Fabrik), som har en fabrik i byen Togliatti ved Volgafloden i det centrale Rusland. Årsproduktion er på ca. 780.000 biler[kilde mangler], og siden 2001 har man samarbejdet med General Motors. I 2008 købte Renault 25% af aktierne i Lada-fabrikkerne.

Starten[redigér | redigér wikikode]

Bilfabrikken var fra begyndelsen et samarbejde mellem Italien og Sovjetunionen og grundlagde værket ved Volgaflodens bredder i 1966. En ny del af byen Togliatti, som er opkaldt efter en italiensk kommunist, blev bygget rundt om bilfabrikken, der skulle fremstille en folkevogn à la VW eller Citroën 2CV. Den ret lette Fiat 124 blev tilpasset til at klare de russiske køreforhold. Blandt mange ændringer var aluminiumsbremsetromler bag og en nydesignet motor med overliggende knastaksel. Affjedring og karosseri blev forstærket.

Nyere modeller[redigér | redigér wikikode]

Lada-designere beviste, at de havde originale ideer, da Lada Niva blev introduceret i 1978. Denne populære model er firehjulstrukket og udstyret med en 1,6 l motor og senere med en 1,7 l motor og er stadig i produktion.

Baseret på successen med Lada Niva designede ingeniørerne en forhjulstrukket model i 1984, Lada Samara. Samar-motoren blev designet og produceret af fabrikken og havde en enkelt overliggende knastaksel og rem i stedet for stålkæde. Forbrændingskamrene blev udviklet i samarbejde med Porsche, foran udstyret med McPherson-ophæng og tandstangsstyretøj samt 4 eller 5 gear. Samara kunne fås som 3 og 5 dørs hatchback samt en 4 dørs sedan

I 1988 introduceredes Lada Oka, en super mini lidt i stil med Fiat Panda og udstyret med en 2-cylindret 0,8 liters motor (en halv 1,6 Lada-motor)

Sovjets sammenbrud forsinkede produktionen af den nye 110-serie, som er baseret på Samara-teknologien, men med nyt karosseri og benzinindsprøjningsmotor som standard. Disse modeller produceres stadig.

Aktuel udvikling[redigér | redigér wikikode]

Da Lada kunne sælge til private forhandlere, planlagde man i 1993 produktionen af en supermini (VAZ 1116). Den finansielle krise i 1998 afbrød udviklingen, og man satsede nu på udviklingen af Lada Kalina-serien, som pr. juni 2007 sælges i Tyskland og var planlagt til introduktion i Danmark. Kalina bygges på en helt ny fabrik med 1,6 l motorer og kan fås som hatchback, sedan og stationcar.

Efter to år uden salg af en eneste Lada i Danmark, valgte den danske importør i marts 2010 at stoppe salget helt.[1]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Lada lukker og slukker i Danmark". Politiken. 2010-03-08. Hentet 2010-03-08. 

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]