Toljatti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Toljatti
Толья́тти
Byvåben Flag
Coat of Arms of Togliatti (Samara oblast) ceremonial.png Flag of Togliatti (Samara oblast).png
AvtoVAZ administration building.JPG
AutoVAZ bygning
Overblik
Land: Rusland Rusland
Føderalt distrikt: Volgas
Oblast: Samara
Demografi
Indbyggertal: 721.752 (2010)
Tidszone: +4
(MSK +1)
Oversigtskort

Koordinater: 53°29′N 49°31′E / 53.483°N 49.517°Ø / 53.483; 49.517 Toljatti (russisk: Тольятти, tr. Toljatti; translitterationen Togliatti ses også) er en by i Samara oblast i det centrale Rusland ved floden Volga. Byen er adminstrativt center i Stavropolskij-distriktet og har 721.752 indbyggere (2010).

Toljatti blev grundlagt i 1737 som fort med navnet Stavropol ved Volga af den russiske politiker Vasilij Tatishjev. Under bygningen af Volga Hydrolektriske Dæmning i 1950'erne, som fremstiller vedvarende energi, blev de ældre bydele oversvømmet og en helt ny by blev bygget og fik i 1964 navnet Toljatti (efter Palmiro Togliatti, italiensk kommunistleder).

Byen ligger hvor Volga floden bugter sig uden om Zhigulibjergene, hvor der en et naturbeskyttelsesområde, Samarska Luka, og har en kontinentalt klima (januar – 12 C, juli + 21 C) i et ret tørt område på grænsen til de store steppeområder.

Toljatti består af tre bydistrikter:

  • Avtozavodski også kaldet Novy Gorod (Nye by) – den mest moderne, oprindelig designet til at huse VAZ (Lada) arbejderne.
  • Tsentralny også kaldet Stary Gorod ( Gamle by) – huser byadministrationen og erhverv.
  • Komsomolskij- det ældste distrikt, bygget til dæmningsarbejderne.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Byen kendes hovedsaglig for produktionen af Lada biler. Påbegyndt i 1971 i samarbejde med Fiat S.p.a. og siden 2001 med GM (General Motors) AvtoVAZ. I 2008 købte Renault 25 % af aktierne i Lada. Takket være sin gunstige beliggenhed nær kommunikationslinjer, vand, olie – og gasledninger er der megen anden industri i Toljatti. Baseret på gas og olie findes en kemisk industri: TolyattiAzot (Ruslands største ammoniakværk), KuybyshevAzot (kvælstofgødning), Fosfor (fosfater, sæbe mv.). Desuden er andre industrier repræsenteret: elektroteknik, byggematerialer, skibsreparation. Toljatti og den nærliggende Samara får vedvarende energi fra Volga-vandkraftværket ved Toljatti.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Volgafloden er vigtig for transporten af varer i Toljattis havn, der er jernbaneforbindelser til hele Rusland, to busterminaler og en international lufthavn (Kurumoch) 95 kilometer væk i nærheden af Samara. Lokaltransporten klares af busser, trolleybusser, marshrutkas og privat biltrafik, som i Toljatti kan medføre trafikpropper.

Kultur, uddannelse og sport[redigér | redigér wikikode]

På grund af oversvømmelsen i forbindelse med dæmningsbyggeriet forsvandt de fleste gamle mindesmærker. Det har man rådet bod på ved at anlægge Pobeda Park i Avtozavodsky distriktet, og bystyret har bygget monumenter- over Vasilij Tatishev og en af de største ortodokse katedraler i verden – Preobradshensky Cobor – bygget i 2003.

Uddannelse repræsenteres af over 100 offentlige og ti private skoler samt adskillige højere læreanstalter. Mest kendte er:

  • Toljatti Statsuniversitet
  • Tatishev Universitet ved Volga
  • Toljatti Stats Service Universitet
  • Toljatti management Akademi.

I sovjettiden lagde man megen vægt på sport, så Toljatti blev hjemsted for mange klubber og en olympisk mester, Alexei Nemov. Byen har gymnastik arenaer, svømmestadions, skøjtehal, fodboldstadion, håndboldhaller og en racerbane. Kendte klubber er: Lada Toljatti håndbold, Ishocky Klub Toljatti, Lada Toljatti fodbold m.fl.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]