Lars Larsen (erhvervsmand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Lars Kristinus Larsen, født 6. august 1948 i Thy[1], også kendt under navnet Dyne-Larsen, er grundlægger og ejer af butikskæden JYSK (det tidligere Jysk sengetøjslager). JYSK er i dag en global koncern med over 2.200 butikker i 39 lande.

Lars Larsen er medejer af møbelkæderne Ilva, IDEmøbler, Bolia og Sengespecialisten.[2]

Han er Danmarks fjerderigeste person med en anslået formue på 20,8 milliarder dkk.[3] og er i 2015 placeret som verdens 435. rigeste person af det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.[3]Lars Larsen har to børn og har siden 1984 boet i Silkeborg.

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Lars Larsen er og yngste barn ud af en søskendeflok på fire. Han er søn af Signe Vera Kirstine Hansen og Lars Kristinus Larsen, men faderen døde desværre få måneder forinden hans fødsel. Lars Larsen er opvokset med en enlig mor, der forsøgte sig med både landbrug, hoteldrift og en slikbutik. Moderen havde det dårligt, og det havde økonomien også. Flere gange blev hun indlagt på psykiatrisk afdeling i Viborg, mens børnene prøvede at få det til at hænge sammen derhjemme. Lars Larsen flyttede ofte i sin barndom. I 1956 begyndte han i 1. klasse på Hurup Kommuneskole. Lars Larsen fik som den eneste af de fire søskende lov til at komme i realskolen, og egentlig ville være lærer. Hans storbror Hans fik ham dog overtalt til at gå ind i handelsbranchen og skaffede ham en læreplads. 1. august 1966 startede Lars Larsen i lære i "Magasin H & L" i Thisted, som solgte dyner, sengetøj, gardiner, madrasser, kjolestoffer mv.

Jysk Sengetøjslager[redigér | redigér wikikode]

Efter endt læretid flyttede Lars Larsen til Aalborg, hvor hans kone fik en læreplads i Vodskov. I Aalborg beyndte Lars Larsen som 1. mand i en gardinforretning. Senere blev han gardinmontør hos Dresager Gardiner. I 1974 fik han som 25-årig job i lavprisforretningen MinusService ejet af Ulf Bolighus i Aalborg. MinusService solgte gardiner, sengetøj og badeværelseartikler. Det lykkedes Lars Larsen at lave en sund forretning, og han fik lov til at starte to nye butikker. Ejeren havde ikke lyst til at ekspandere yderligere; han syntes Lars Larsen havde for meget fart på. Efter fem år sagde Lars Larsen sit job op for at starte sin egen forretning.

Lars Larsen åbnede sin første Jysk Sengetøjslager i Århus, den 2. april 1979, og har i dag 97 butikker i Danmark, og cirka 2200 butikker i 36 lande. I alt beskæftiger koncernen 18.500 ansatte.

Lars Larsen har gjort sit ansigt kendt fra 1979 i tv-reklamerne under devisen "Jeg har et godt tilbud til dig". Han var den første til at markedsføre sit firma på denne direkte måde. Metoden er kopieret af andre firmaer. Han ejer JYSK-koncernen, som han også er bestyrelsesformand for.

Juni 2010 blev han Ridder af Dannebrog.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Firma Stub
Denne biografi om en erhvervsleder er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi