Lene Andersen (forfatter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lene Rachel Andersen

Personlig information
Pseudonym Jesper Knallhatt,
Pamfilia Severinsen Rediger på Wikidata
Født 15. maj 1968 (56 år)
Taastrup, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Copenhagen Business School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Civiløkonom, forlægger, forfatter Rediger på Wikidata
Fagområde Forlag, forfatter Rediger på Wikidata
Kendte værker Baade-Og Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
For alternative betydninger, se Lene Andersen. (Se også artikler, som begynder med Lene Andersen)

Lene Rachel Andersen (født 15. maj 1968 i Taastrup), pseudonymer Jesper Knallhatt og Pamfilia Severinsen, er forfatter, forlægger og civiløkonom.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Lene Andersen er født og opvokset i Taastrup. Hun er uddannet civiløkonom (HA) fra Copenhagen Business School i 1991 og har senere studeret teologi, som hun ikke afsluttede. Hun har som ung lavet radioprogrammer og derefter skrevet radio- og tv-satire og revytekster.[1] Hun debuterede som forfatter i 2005 med den første bog i serien Baade-Og og har siden drevet Det Andersenske Forlag. I 2011 blev hun udpeget som medlem af den kortvarige Værdikommission.

Baade-Og[redigér | rediger kildetekst]

Værket Baade-Og består af fem bøger med undertitlerne Mandag, Tirsdag, Onsdag, Torsdag og Fredag. De er fortalt som en dialog mellem den pensionerede tv-producer Magnussen, som er særdeles belæst, og for tiden indlagt på psykiatrisk afdeling, og en ugebladsjournalist, der interviewer ham i løbet af fem dage.

De to personer i bogen gennemgår et emne hver dag og når igennem en lang række teorier og begreber fra biologi, fysik, psykologi, sociologi og filosofi, som værket via fortællingen søger at formidle på en underholdende og letforståelig måde. Teorierne kædes også sammen og sættes i ny sammenhæng, som for eksempel Darwins evolutionslære, der sammenlignes med Kierkegaards lære om de tre stadier.

I delen Onsdag udformer hovedpersonen Magnussen et bud på en postmoderne "global eksistentialisme", der tager afstand fra den gamle verdensopfattelse, præget af det lineære, absolutte og ufleksible, og i stedet foreslår han en verdensforståelse, der tager højde for relativitets-, komplementaritets- og kvanteteorien, at alt er uforudsigeligt, komplekst og ikke kan beskrives i absolutte termer. Her lanceres begrebet "Homo Liquens" (det flydende menneske), i modsætning til at være "det ene eller det andet", som henviser til Kierkegaards Enten-Eller. Den globale eksistentialisme skal også være politisk, mennesket har en global borgerpligt.[2] For at bevare retssamfundet, humanismen, demokratiet og pluralismen skal der arbejdes med globale, komplekse løsninger med plads til "både og".

Information skrev i sin anmeldelse: "Hun plukker, meget postmoderne, vidt forskellige begreber fra vidt forskellige felter og forsøger så, meget lidt postmoderne, at kombinere dem i et sammenhængende, altfavnende filosofisk system, der vækker mindelser om store tyske modelbyggere som Hegel, Marx og Luhmann - og som samtidig er ganske anderledes rablende og skørt, fuld af groteske indfald og referencer til begavet populærkultur som The Simpsons, Seinfeld og Sopranos. ... [V]ærket er så facetteret og kondenseret, at det umuligt lader sig indfange i et par afsnit." [3]

Titlen er et svar på filosoffen Søren Kierkegaards kendte bog Enten-Eller fra 1843, der også blev udgivet under pseudonym.

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Baade-Og[redigér | rediger kildetekst]

  • Knallhatt, jesper (17. juni 2005). Baade-Og. Vol. 1. del. Mandag (1 udgave). Det Andersenske Forlag. ISBN 9788799045600. {{cite book}}: Cite har en ukendt tom parameter: |1= (hjælp)
  • Knallhatt, jesper (19. september 2006). Baade-Og. Vol. 2. del. Tirsdag (2 udgave). Det Andersenske Forlag. ISBN 9788799045624. {{cite book}}: Cite har en ukendt tom parameter: |1= (hjælp)
  • Knallhatt, jesper (24. oktober 2007). Baade-Og. Vol. 3. del. Onsdag (1 udgave). Det Andersenske Forlag. ISBN 9788799045662. {{cite book}}: Cite har en ukendt tom parameter: |1= (hjælp)
  • Knallhatt, jesper (30. oktober 2008). Baade-Og. Vol. 4. del. Torsdag (1 udgave). Det Andersenske Forlag. ISBN 9788799045686. {{cite book}}: Cite har en ukendt tom parameter: |1= (hjælp)
  • Knallhatt, jesper (26. oktober 2009). Baade-Og. Vol. 5. del. Fredag (1 udgave). Det Andersenske Forlag. ISBN 9788799045693. {{cite book}}: Cite har en ukendt tom parameter: |1= (hjælp)

Øvrige[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Remar, Dorte (21. marts 2014). "Filosoffen, der fandt sin plads i verden". Kristeligt Dagblad. Hentet 13. maj 2017.
  2. ^ Andersen, Carsten (17. december 2006). "Det er svært at tænke småt". Hentet 12. maj 2017., anmeldelse, Politiken, 17. december 2006
  3. ^ Geist, Anton (4. juni 2008). "Kierkegaard ville have været stolt". Information. Hentet 12. maj 2017.
  4. ^ "Håndbog i demokrati - P1 Formiddag". DR. 30. marts 2010. Arkiveret fra originalen 30. marts 2010. Hentet 12. maj 2017.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]