Taastrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Taastrup
Høje Taastrup Station Taastrup Nykirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommune Høje-Taastrup Kommune
Postnr. 2630 Taastrup
Demografi
Taastrup by 36.193[1] (2023)
Kommunen 55.258[1] (2023)
 - Areal 78,41 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.htk.dk
Oversigtskort

Taastrup eller Tåstrup ligger på Nordøstsjælland og er en forstad til København. Den ligger øst for den gamle landsby Høje-Taastrup, der nu er vokset sammen med selve Taastrup. Byen har 36.193 indbyggere (2023)[1] og ligger i Høje-Taastrup Kommune under Region Hovedstaden.

Taastrup er vokset op omkring Taastrup Station, hvorved de oprindelige landsbyer Valby (ofte kaldet Taastrup-Valby for at undgå forveksling) og Klovtofte er vokset sammen. I mange år efter stationens anlæggelse i 1847 blev den kaldt Køgevejens Station, idet den ligger nær den gamle landevej Køgevej.

Området Taastrup strækker sig omtrent nord-syd ad Taastrup Hovedgade fra Klovtoftekrydset (krydset mellem Roskildevej og Taastrup Hovedgade) til Ishøj Stationsvej og omfatter to sogne, Taastrup Nykirke og Rønnevang. I alt har Taastrup og den dermed sammenhængende bebyggelse godt 32.000 indbyggere (2009) inklusive 14 personer i tilstødende bebyggelse i Ishøj Kommune.

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Taastrup, også stavet fx Tostrup (jf. Atlas Danicus), har historisk været knyttet til det nuværende Høje Taastrup og det område, Høje Taastrup Sogn oprindelig dækkede. En ny bydel i den sydlige del af Høje-Taastrup Kommune har fået navnet Torstorp, der etymologisk skal betyde det samme som Taastrup.

Navnet Tåstrup er dog i det 12. århundrede kendt som Thorstenstorp og kommer af navnet "Thorsten" og ordet "torp"[2]

Den officielle retskrivning anbefaler at stave byens navn med Å, men Aa er ligeledes også tilladt, selvom Tåstrup ikke er nævnt specifikt i Retskrivningsordbogen. Kommunen har besluttet at gå tilbage til den gamle stavemåde Taastrup, hvilket DSB, Vejdirektoratet og Banedanmark efterhånden har accepteret.

Erhverv[redigér | rediger kildetekst]

Detailhandelen ligger næsten udelukkende langs Taastrup Hovedgade (indtil 1. januar 2006 en del af Køgevej) og i Taastrup Stationscenter, som blev opført i 1972. Der er andre butikscentre i byen, herunder Blåkildecentret.

Et nyt lille butikscenter, Taastrup Torv, der ligger ved Taastrup Station, blev indviet den 26. september 2013.[3]

DSB flyttede i 2013 sit hovedkvarter til byen[4], og flere andre små og mellemstore virksomheder har, eller har haft, domicil i Taastrup. Heriblandt den danske sprøjteproducent Hardi, som dog afviklede dette i 2016[5], samt kommunikations og datacenterleverandøren GlobalConnect.

Kendte personer fra Taastrup[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Nudansk Ordbog, 13. udgave, Politikens Forlag, 1989
  3. ^ Taastrup Torv slår dørene op
  4. ^ "DSB flytter hovedsæde fra dyr adresse i København til Høje-Taastrup". 2012-09-24. Hentet 2019-01-22.
  5. ^ "HARDI's historie". Arkiveret fra originalen 23. januar 2019. Hentet 2019-01-22.
Høje-Taastrup StationSpire
Denne artikel om geografi i Høje-Taastrup Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi