Lev Jasjin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Lev Ivanovitj Jasjin, 5. november 1965

Lev Ivanovitj Jasjin (russisk: Лев Иванович Яшин, tr. Lev Ivanovitj Jasjin, født 22. november 1929, død 20. marts 1990) var en sovjetisk målmandslegende.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Jasjin fik Den Gyldne Bold i 1963 som årets spiller i Europa. Han er fortsat den eneste målmand, som har modtaget denne pris. I dag regnes han af mange som den bedste målmand i fodboldens historie, sammen med englænderen Gordon Banks.

På grund af sine akrobatiske redninger og tilbøjelighed til at klæde sig i helsort habit under kampe, fik han kaldenavnet "den sorte edderkop". Han spillede hele sin karriere i Dynamo Moskva, hvor han spillede 326 kampe. Han spillede også fire verdensmesterskaber for Sovjetunionen. I 1958, 1962 og 1966 som førstemålmand, og i 1970 som tredjevalg og "rådgiver".

Lev Jasjin er motiv på en af de officielle FIFA plakater til VM fodbold 2018 i Rusland [1]

Meritter[redigér | redigér wikikode]

Nationalt vandt Jasjin den sovjetiske serie fem gange i løbet af sin 20-årige karriere. Han fik også lige mange sølvmedaljer, samt én bronzemedalje. Tre gange var han med på at vinde den sovjetiske cup. Han blev også cupmester med Dynamo Moskva i ishockey i 1953, og opgav næsten fodbold til fordel for ishockey. Han tog imidlertid til sidst pladsen i Dynamo Moskva tilbage fra Aleksej "Tiger" Khomitj.

Med landsholdet kom højdepunktet i 1960, da han var med til at vinde det første EM. Han fik også sølv i det næste EM, i 1964. I VM var fjerdepladsen i 1966 holdets bedste præstation. Jasjin var også med til at vinde OL i 1956.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fodbold Stub
Denne biografi om en fodboldspiller er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi