Lille Torungen fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lille Torungenfyr
Lokalitet
Sted Arendal, Agder fylke, Norge
Tekniske specifikationer
Tårnets højde 28,9 m
Funktion Kystfyr
Opført 1844
Driftsperiode nedlagt i 1914
Oversigtskort

Lille Torungen fyr er et nedlagt fyr som ligger på øen Lille Torungen ud for indløbet til Galtesund i Arendal i Agder fylke i Norge. Det er med en højde på 28,9 meter landets højeste fyrtårn i tegl. Fyrstationen består ud over tegltårnet af en oliebod, fundamenter efter bolig, udhus, naust og landing, samt spor efter flere haver.

Fyret er et kystfyr og blev anlagt i 1844 samtidig med Store Torungen fyr som tvillingfyr. Tårnet blev opført i tegl fra Berger teglstensfabrik i Drammen. Støbejernslygten havde et fransk linseapparat, rækværkerne og trapperne op til tårnet blev støbt på Nes jernverk. På Lille Torungen blev der oprettet meteorologisk station i 1867. Den blev flyttet til Store Torungen i 1914, da det blev nedlagt. Det blev da erstattet af en lille fyrlygte. Grunden til nedlæggelsen var at man indførte blinkfyr, så man ikke længere havde to fyr til at identificere dem.

Lille Torungen fyr ejes af Staten og er fredet etter lov om kulturminner. På øen vokser vilde tulipaner, som er Arendals kommuneblomst.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi