Lille fluesnapper

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lille fluesnapper
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Passeriformes (Spurvefugle)
Familie Muscicapidae
Slægt Ficedula
Art F. parva
Videnskabeligt artsnavn
Ficedula parva
(Bechstein, 1792)
Kort
   Udbredelse (og overvintring) af tre fluesnapper-arter    Orange (mørkeblå): lille fluesnapper (F. parva)    Mørkorange (lyseblå): tajgafluesnapper (F. albicilla)    Purpur (gul): kashmirfluesnapper (F. subrubra)    Røde striber: Overlap mellem lille- og tajgafluesnapper
   Udbredelse (og overvintring) af tre fluesnapper-arter

   Orange (mørkeblå): lille fluesnapper (F. parva)
   Mørkorange (lyseblå): tajgafluesnapper (F. albicilla)
   Purpur (gul): kashmirfluesnapper (F. subrubra)
   Røde striber: Overlap mellem lille- og tajgafluesnapper

Hjælp til læsning af taksobokse
Ficedula parva

Lille fluesnapper (latin: Ficedula parva) er en 11,5 cm stor spurvefugl, der har sin hovedudbredelse i Østeuropa. Det er en trækfugl, der har vinterkvarter i Sydasien. I Danmark er der siden 1941 gjort omkring ti ynglefund spredt over hele landet, især i åbne parkagtige løvskove. Som trækgæst ses den specielt om foråret i anden halvdel af maj i forbindelse med østlige vinde, særligt almindeligt på Christiansø.

Lille fluesnapper er den mindste af fluesnapperne i Danmark og er på størrelse med en gransanger. Den har brunlig overside og lys underside. Hannerne får fra deres tredje leveår en karakteristisk orangerød strube. Fugle i alle dragter kan kendes på, at halens sider inderst er hvide.

Hannens sang er 3-6 sekunder lang og varierer stærkt, men afsluttes ofte med en faldende tonerække som hos løvsanger. Kaldet er langt og snerrende rrrrrr, der kan minde om gærdesmuttens.

Arten lever af insekter, der fanges i bladløvet. De kan dog også fanges i luften ligesom det er tilfældet for andre fluesnappere.


Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]