Lubań

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lubań
Lubań Rediger på Wikidata
Lubańs byvåben Lubańs byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo dolnośląskie, Nedre Schlesien
Postnr. 59-800 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 20.096 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 16,1 km²
 - Befolknings­tæthed 1.247 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 212 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.luban.pl
Oversigtskort

Lubań (udtale: [ˈlubaɲ] tysk: Lauban, nogle gange kaldt Lubań Śląski); er en by i den vestlige del af Voivodskabet Nedre Schlesien i det sydvestlige Polen. Byen har 20.096(2021)[1] indbyggere og et areal på 16,12 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Lubań.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger nord for Jizera-bjergene på den vestlige bred af floden Kwisa, og betragtes som en del af den historiske Oberlausitz-region, selvom den var tættere forbundet med Nedre Schlesien i begyndelsen af det 14. århundrede og fra 1815. Den ligger omkring 25 km øst for Zgorzelec/Görlitz og omkring 45 km nordvest for Jelenia Góra.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Hoveduret på rådhuset på markedspladsen

Byen ligger sandsynligvis på stedet for en lille bosættelse etableret af den vestslaviske Bieżuńczanie-stamme, en af de gamle polske stammer i det 9. og 10. århundrede.[2] Bieżuńczanie var sammen med den sorbiske Milceni-stamme, som de grænsede op til i vest, blev undertvunget i 990 af Markgrevskabet Meissen. Fra 1002 til 1031 var området en del af det Piast-regerede Polen. I 1156 overdrog den Tysk-romerske kejser Frederik Barbarossa sin allierede, Přemyslid hertugen Vladislaus 2. af Bøhmen med territoriet omkring Bautzen (Budissin), dengang kaldet "Milsko", og efter 1400-tallet kaldet "Oberlausitz".

Historiske seværdigheder i Lubań
Bracka Tårnet
Salthus
Forsvarsmure fra middelalderen
Polsk–Sachsisk post-milesten
Treenighedskirken
Rådhus, Kramarska-tårnet til venstre i baggrunden

Luban fik stadsret med Magdeburg-rettigheder i løbet af den tyske Ostsiedlung. Den blev nævnt første gang i 1268. Luban ekspanderede hurtigt, ligesom flere andre byer under Přemyslid-dynastiets styre, på grund af deres gunstige beliggenhed på den historiske Via Regia handelsrute tæt på grænsen til Hertugdømmet Schlesien. Siden omkring 1253 havde Øvre Lausitz midlertidigt været underlagt de Askanske markgrever Johan 1. af Brandenburg og Otto 3. af Brandenburg. I slutningen af det 13. århundrede blev Lubans første bryggeri grundlagt af franciskanerne, [3] og tekstilproduktionen blomstrede takket være flamske bosættere.[4]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 3. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ "Plemiona polskie". Encyklopedia Internautica (polsk). Hentet 2. april 2021.
  3. ^ Janusz Kulczycki. "Lubańskie piwo". NaszeLuzyce.pl (polsk). Hentet 11. oktober 2019.
  4. ^ Bena, Waldemar (2005). Lubań wczoraj i dziś (polsk). Lubań. s. 26.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi