Lubartów

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lubartów
Lubartóws byvåben Lubartóws byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo lubelskie, Lublin
Grundlagt 29. maj 1543 Rediger på Wikidata
Postnr. 21-100 Rediger på Wikidata
Telefonkode 81 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) LLB Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 20.494 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 13,9 km²
 - Befolknings­tæthed 1.473 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.lubartow.pl
Oversigtskort

Lubartów (udtale: [luˈbartuf]) er en by og en kommune (Gmina) i det sydøstlige Polen i det tidligere Lillepolen. Den ligger i voivodskabet Lublin (Województwo lubelskie) og har 20.494(2021)[1] indbyggere og et areal på 13,91 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Lubartów.

Byen ligger 26 km nord for Lublin, ved Wieprz floden, på grænsen mellem to geografiske regioner i Polen - Lublin højlandet, og det sydlige Podlasielavland. I nærheden af Lubartów ligger Kozłowiec Landscape Park (Kozłowiecki Park Krajobrazowy). Byen er det 10. største bycenter i voivodskabet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Fontæne i paladsets haver

Lubartów blev etableret i 1543 af Piotr Firlej i henhold til en stiftelsesordre udstedt af kong Sigismund den Gamle der tillod at grundlægge en by kaldet Lewartów. Lubartów var administrativt beliggende i Lublin Voivodeship i provinsen Lillepolen i Kongeriget Polens krone. I 1559 grundlagde Wojciech Calissius en protestantisk skole i byen, som var et af centrene for calvinismen i Lillepolen i slutningen af det 16. århundrede. Mikołaj Firlej inviterede en række dygtige håndværkere fra Frankrig, Tyskland og Holland, samt kvægavlere.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi