Ludvig von Kahlen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ludvig von Kahlen
Født 1700 Rediger på Wikidata
Død 1774 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
COA-family-da von Kahlen.png

Ludvig von Kahlen (født ca. 1700 i Lauenburg, død 1774) var en dansk kaptajn og en af de første opdyrkere af den jyske hede.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Som ung havde von Kahlen arbejdet med landbrug og havde erfaring som landmåler. Siden aftjente han sin værnepligt ved et holstensk regiment.

I 1753 var han løjtnant og på dette tidspunkt interesseret i opdyrkning af heden. Han sendte flere forslag om finansiering af hedegårde til Rentekammeret, men fandt først gehør, da han fremlagde mere detaljerede beregninger, som indebar kolonister fra hans hjemegn. Dette forslag godkendte Frederik 5.

Syd for Sejbæk i Fjends Herred byggede Ludvig von Kahlen i 1755 et hus, han kaldte "Kongenshus". Herefter drog han til Mecklenburg for at hente landsmænd. De første tyske kolonister ankom 16. oktober 1759; flokken bestod af ni mand og et mulæsel.[1] Det lykkedes kun at overtale ganske få familier, men de kunne ikke trives på den øde egn og ville hjem igen allerede efter en uges tid. De flygtede i nattemørket, skønt von Kahlen havde sørget for væbnet vagthold. Andre blev indsat i Viborg tugthus, så de ikke skulle slippe væk; men til sidst fik hver familie udbetalt seks skilling til rejsepenge, så de kunne vende hjem. Ludvig von Kahlen ansatte herefter lokale tjenestefolk, men også de mistede modet. Efter otte års pløjning og såning med ringe udbytte gav han op.[2]

I 1766 blev han, efter flere ansøgninger, kaptajn ved en militærenhed i Fladstrand (nuværende Frederikshavn), og her døde han i 1774.

Huset, som Ludvig von Kahlen byggede, eksisterer ikke længere, og dets beliggenhed er ukendt. Der er opsat en mindesten med hans navn i Kongenshus Mindepark.

Andre steder på heden havde staten lignende forsøg med opdyrkning af heden, blandt andet i Randbøldal og ved Havredal.

Eftermæle[redigér | rediger kildetekst]

Jeppe Aakjær har omtalt von Kahlen og hans projekt omkring 150 år efter.[1]

Ida Jessens roman fra 2020, Kaptajnen og Ann Barbara, har von Kahlen som hovedperson og handler om hans projekt med at opdyrke heden.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Ni mand og et mulæsel, trolderuterne.dk, hentet 28. december 2021
  2. ^ Sabinsky, Sonja (9. august 2003), "Heden som en kornmark står...", Kalundborg Folkeblad
  3. ^ Nikolajsen, Lone (23. oktober 2020), "Ida Jessen har skrevet en sagtmodig western om hedeopdyrkning i Jylland", Information, hentet 28. december 2021

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]