Ludvig von Kahlen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
COA-family-da von Kahlen.png

Ludvig von Kahlen, (ca. 1700-1774), var en af de første opdyrkere af heden. Han var født i Lauenburg. Som ung havde han arbejdet med landbrug og havde erfaring som landmåler. Siden aftjente han sin værnepligt ved et holstensk regiment.

I 1753 var han løjtnant og på dette tidspunkt interesseret i opdyrkning af heden. Han sendte flere forslag om finansiering af hedegårde til Rentekammeret, men fandt først gehør da han fremlagde mere detaljerede beregninger som indebar kolonister fra hans hjemegn, dette forslag godkendte Frederik 5..

Syd for Sejbæk i Fjends Herred byggede Ludvig von Kahlen i 1755 et hus, han kaldte det "Kongenshus". Herefter drog han til Mecklenburg for at hente landsmænd. Det lykkedes kun at overtale ganske få familier, og efter kort tid ønskede de at vende hjem. Ludvig von Kahlen ansatte herefter lokale tjenestefolk, men også de mistede modet. Efter flere års pløjning og såning med ringe udbytte gav von Kahlen op. I 1766 blev han, efter flere ansøgninger, kaptajn ved en militærenhed i Fladstrand (nuværende Frederikshavn), her døde han 1774.

Huset som Ludvig von Kahlen byggede eksisterer ikke længere, og dets beliggenhed er ukendt. Der er opsat en mindesten med hans navn i Kongenshus Mindepark.

Andre steder på heden havde staten lignende forsøg med opdyrkning af heden, blandt andet i Randbøldal og ved Havredal.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]