Randbøldal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Randbøldal
Museet Frederikshåb Møllepark
Randbøldal Museet1.JPG Frederikshåb MølleparkS.JPG
Randbøldal - 1.JPG
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Vejle Kommune
Postnr. 7183 Randbøl
Demografi
Randbøldal by 331[1] (2022)
Kommunen 119.060[1] (2022)
 - Areal 1066,32 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.randboldal.dk
Oversigtskort

Randbøldal er en by i Sydjylland med 331 indbyggere (2022)[1], beliggende 12 km nord for Egtved, 11 km sydøst for Billund og 20 km vest for kommunesædet og regionshovedstaden Vejle. Byen hører til Vejle Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Sogne og kirker[redigér | rediger kildetekst]

Det meste af Randbøldal ligger i Randbøl Sogn, men bydelene Rodal og Lille Lihme hører til Nørup Sogn. Randbøl Kirke ligger ret ensomt 1½ km nordvest for byen ved Hærvejen, og Nørup Kirke ligger i Nørup 5 km nordøst for Randbøldal.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Randbøldal ligger i den dybe Vejle Ådal, omgivet af skovklædte skrænter. Kirken ligger oven for ådalen, hvor det fladere vestjyske landskab breder sig mod vest og i sognets sydvestlige ende fuldstændigt skifter karakter med Randbøl Hede og indlandsklitterne i Frederikshåb Plantage.

Seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

På Randbøl kirkegård ligger den store Kong Rans Høj, og ½ km nord for kirken ligger Firhøje. På Randbøl Hede blev Randbøl-stenen fundet i 1874. Runestenen var halvt nedsunket i en sandbanke. Den blev sprængt i stykker, men er efter grundig konservering og samling opstillet på sin oprindelige plads i 1984.

Randbøldalmuseet[redigér | rediger kildetekst]

Nord for byen findes Randbøldalmuseet, som har til huse i en af Danmarks første fabrikker, den herregårdsagtige Engelsholm Papirfabrik. Den blev opført i 1732 og brugte vandkraft til produktion af papir og senere tekstiler. Fabrikken blev genopbygget i 1875 efter en større brand. Museet har udstillinger om energi og stedets historie. Der er papir- og væveværksteder, hvor publikum kan prøve de gamle håndværk, når der er arrangementer. Udendørs er der vandeksperimenter, hvor man kan få føling med vandkraften. I byen ligger også en række arbejderboliger fra midten af 1800-tallet og den gamle fabriks driftslederbolig, Det Hvide Palæ.

Frederikshåb Møllepark[redigér | rediger kildetekst]

Ved gården Torgunsminde begyndte en nu afdød gårdejer i 1998 at bygge en stribe modelmøller i ca. halv størrelse, op til 6 meters højde. Flere er monteret med kværn og kan male mel. Der er også et par vandmøller med fungerende vandhjul.[2]

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

Skov- og idrætsinstitutionen Bøllen med vuggestue og børnehave ligger i Randbøldal. Skolebørnene går på Firehøjeskolen i Ny Nørup 4 km nordøst for Randbøldal.

Randbøldal Kro har i de senere år skiftet ejer flere gange. Den gik på tvangsauktion i foråret 2014 efter at have været lukket i knap et år.[3] Kroen er igen til salg.[4]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Kartoffeltyskere kom til Randbøl Hede i 1760 for at opdyrke området.

Jernbanen[redigér | rediger kildetekst]

Randbøldal fik holdepladsVejle-Vandel-Grindsted Jernbane, da den blev åbnet til Vandel i 1897. Det høje målebordsblad fra 1800-tallet viser foruden kirken, stationen og papirfabrikken, at der over for kirken lå en kro, den senere Randbølgård. Stationen blev anlagt ½ km syd for kirken ved et vejkryds, hvor der senere blev opført et mejeri, og den lille bebyggelse Randbøl opstod. Men den fik aldrig præg af stationsby, da den lå 1½ km nordvest for dalens spredte bebyggelse.

I 1904 beskrives Randbøl, Randbøldal og den nuværende bydel Daldover således: "Randbøl (1340: Randæbøøl), ved den dybe Vejle Aadal, med Kirke, Mølle og Jærnbanest.; Daldover med Missionshus (opf. 1894), Forsamlingshus („Randbøldal“, opf. 1899), Randbøldals Klædefabrik (40-50 Arbejdere...), Andelsmejeri og Gæstgiveri"[5] Det lave målebordsblad fra 1900-tallet viser desuden et savværk.

Banen blev forlænget til Grindsted i 1914 og nedlagt i 1957. Stationsbygningen er bevaret på Hærvejen 45 som hjemsted for sognets ca. 50 KFUM-spejdere.[6] 2 km syd for stationen krydser Hærvejen banens tracé, der er bevaret som vandresti knap 1 km mod sydvest gennem Frederikshåb Plantage.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]