Spring til indhold

Luigi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Luigi (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Luigi)
Luigi
Information
Første gang setMario Bros.
Skabt afShigeru Miyamoto
Spillet afCharles Martinet, John Leguizamo
StemmelæggerJulien Bardakoff, Pep Papell[1], Yū Mizushima[2], Tony Rosato, Charlie Day, Charles Martinet Rediger på Wikidata
Racemenneske
ArbejdeBlikkenslager
SøskendeMario Rediger på Wikidata
KærestePrinsesse Daisy
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Luigi (ルイージ Rui-ji) er en computerspilsfigur skabt af den japanske spildesigner Shigeru Miyamoto. Han er Nintendo's officielle maskot Marios yngre bror og har medvirket i flere spil i Mario serien. Charles Martinet lægger stemme til både Luigi, Mario og flere andre figurer i serien.[3]

På grund af at han og Mario ofte omtales som "Mario brødrene" ("Mario Brothers"), mener nogle at hans fulde navn er "Luigi Mario," og dette er tilfældet i visse ikke-spil ressourcer (tegneserier og Super Mario Bros. filmen). Den amerikanske afdeling af Nintendo har dog i 1980'erne udtalt at Mario og Luigi ikke har efternavne. Man har dog også, i en periode på Nintendos officielle danske hjemmeside, kunne læse at de begge hedder Mario til efternavn.

Selvom han oprindeligt var identisk med Mario bortset fra grønt tøj i stedet for rødt, har Luigi siden udviklet sin egen personlighed og stil. Efterhånden som teknologien blev forbedret udviklede Luigi sig til også fysisk at adskille sig fra sin bror. Luigi's navn blev inspireret af et pizzeria nær det amerikanske Nintendo's hovedkvarter i Redmond, Washington, kaldet "Mario & Luigi's".[4] Hans navn kan også være et ordspil på det japanske ord ruiji (??, ruiji?), som betyder "parallel",[5] og hentyder til at hans sprite var den samme som Mario's i de tidlige spil.


Siden hans debut i arkadespillet Mario Bros., har Luigi optrådt i mange spil i Mario serien, for det meste med Mario i hovedrollen. Men Luigi har også selv været hovedpersonen i spillet Mario Is Missing! men er nu bedre kendt for at være hovedpersonen i Luigi's Mansion spil serien. (Luigi's mansion, Luigi's mansion 2/Dark moon, Luigi's mansion 3) Luigi's mansion spil serien gjorde også en stor udvikling til Luigi's personlighed, fra en næsten blank personlighed til den elskelige bangebuks vi kender ham som i dag. I Luigi's mansion 2 eller Dark moon fik Luigi også et kæledyr, en lille spøgelses hund kaldet Polterpup som blev senere set i Luigi's mansion 3.

Luigi er også anderledes fra hans bror at han i nogle spil hopper højere end Mario men så har han typisk også svære ved at komme til et stop efter at løbe fordi han glider mere, de her ting kan blive set i spil som Super Mario bros 2 and the New super Luigi U DLC for New super Mario bros U. Luigi can også blive spillet i Super Mario 64 remake på Nintendo DS Super Mario 64 DS hvor du kan spille som Luigi efter at du vinder over King Boo i en hemmelig bane i Big boo's haunt, Luigi spilles mere eller mindre som han gør i spil som Super Mario bros 2 men han kan også løbe på vand i nogle få sekunder med nok tilløb. I New Super Mario bros på Nintendo DS efter at du klarer spillet får du en "snydekode" til at du kan spille som Luigi, men du kan bare gøre det fra starten uden at klarer spillet. Men i de fleste af de spil, hvor man kan spille flere spillere sammen, er det Luigi der står til rollen som den sekundære figur.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Nintendoland.com. "Charles Martinet--Voice Over". Hentet 14. august 2006.
  4. ^ International Arcade Museum. "Mario Bros. Arcade". Hentet 14. august 2006.
  5. ^ Nakao, R: "Random House Japanese-English English-Japanese Dictionary". Random House, 1997
SpilfigurerSpire
Denne spilfigur-relaterede artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.