Lurpak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En pakke Lurpak smør.

Lurpak er et dansk smørmærke, der siden 2012 har været ejet af Arla Foods. Inden da var Lurpak-mærket ejet af mejeriforeningen, og alle mejerier i Danmark kunne producere Lurpak på licens fra Mejeriforeningen.

Mærket stammer fra begyndelsen af det 20. århundrede, hvor danske smørmejerier fandt det nødvendigt at lave et fælles kvalitetsmærke, for at udenlandsk smør af lavere kvalitet ikke skulle blive forvekslet med dansk smør. Som symbol valgtes to sammenslyngede lurer fra bronzealderen. Lurer var kendt fra fund i Norge, Skåne og Danmark. Fra begyndelsen hed varemærket "lurmærket smør", men senere blev det til det internationalt klingende "lurpak".

Mejeriernes smør skulle overholde en række kvalitetskrav for at bære mærket, og der er også i dag en ekstra kvalitetskontrol med Lurpak-smør, som dog ikke overstiger de almindelige kvalitetskrav betydeligt.

Lurpak eksporteres bl.a. til Storbritannien og lande i Mellemøsten og findes i specialudgaver med bl.a. krydderurter eller Læsø sydesalt og som blandingsproduktet Lurpak Spreadable.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Claus Bjørn, Da lurmærket blev til i:Andelsbladet – Årgang. 102, nr. 20 (2001). – S. 432-434
  • Lurpak skifter ejer Arkiveret 23. oktober 2016 hos Wayback Machine, 18. december 2012 på mejeri.dk hentet 27. oktober 2016

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]