Lurpak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En pakke Lurpak smør.

Lurpak er et dansk smørmærke ejet af Mejeriforeningen.

Mærket stammer fra begyndelsen af det 20. århundrede, hvor danske smørmejerier fandt det nødvendigt at lave et fælles kvalitetsmærke, for at udenlandsk smør af lavere kvalitet ikke skulle blive forvekslet med dansk smør på eksportmarkederne. Som symbol valgte to sammenslyngede lurer fra bronzealderen. Lurer var kendt fra fund i Norge, Skåne og Danmark. Fra begyndelsen hed varemærket "lurmærket smør", men senere blev det til det internationalt klingende "lurpak".

Mejeriernes smør skulle overholde en række kvalitetskrav for at bære mærket, og der eksisterer også i dag en ekstra kvalitetskontrol med Lurpak-smør, som dog ikke overstiger de almindelige kvalitetskrav betydeligt. Alle danske mejerier har ret til at fremstille Lurpak smør, hvis de overholder et regelsæt fra Mejeriforeningen, der kræver en afgift til markedsføring.

Den største producent af Lurpak er Arla Foods, der også står for den største del af eksporten. Lurpak eksporteres bl.a. til Storbritannien og lande i Mellemøsten og findes i specieludgaver med bl.a. krydderurter eller Læsø sydesalt og som blandingsproduktet Lurpak Spreadable.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Claus Bjørn, Da lurmærket blev til i:Andelsbladet – Årgang. 102, nr. 20 (2001). – S. 432-434

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]