Lyngbygård Å

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Lyngbygård Å
Snåstrup bro.jpg
Lyngbygård Å løber under Snåstrup Bro.
Overblik
Land(e) Danmark
Løber igennem Silkeborg, Skanderborg, Aarhus
Geografi
Udspring Bjarup Mose
Udmunding Årslev Engsø
Fysiske kendetegn
Afvandingsareal 131.47 km² km²

Lyngbygård Å er det ene af to hovedvandløb i Aarhus Å-systemet, og åen løber ud i nordsiden af Årslev Engsø, som Aarhus Å gennemstrømmer.

Lyngbygård Å udspringer i østenden af Bjarup Mose, som ligger mellem Mollerup, Låsby og Sorring. Herfra løber åen først østpå gennem en bred dal, nord om Låsby Stationsby og Galten til Tingvad sydøst for Borum. Her drejer åen mod syd ind i en snæver, stærkt faldende dal, forbi Lyngbygård gods, som den har taget sit navn fra. Åen passerer to nedlagte vandmøller; Labing Mølle og Snåstrup Mølle, og går via den fredede Snåstrup Bro af granitkvadre, under såvel motorvej 15 (Brabrand-Låsby) som E45, før selve udløbet.

Lyngbygård Å har adskillige tilløb undervejs, hvor Borum Møllebæk nær herregården Wedelslund ved Sjelle, nok er det vigtigste.

Naturen[redigér | redigér wikikode]

Der er de senere år gjort et større arbejde med at genoprette naturen i Lyngbygård Ådal. I den forbindelse har man bl.a. genslynget dele af åløbet og er der er oprettet et særligt naturområde ca. 17 km vest for Aarhus, mellem Herskind og Sjelle nord for åen og Galten-Skovby syd for. I naturområdet er der tillige med offentlig og privat indsats, etableret to uafhængige vandreruter under organisationen Spor i Landskabet og det lokale projekt hedder således 'Sporene i Lyngbygaard Ådal'. Formålet med projektet har været at forbedre befolkningens muligheder for på vandreture at opleve den danske natur på egen hånd. Vandreruterne er på henholdsvis 10,1 km og 3,2 km, de slutter hver især ring og byder også på kulturhistoriske oplevelser med tilknytning til naturen i området gennem tiderne. De er oprettet på baggrund af en frivillig aftale med de involverede lodsejere.

Der er flere naturprojekter på vej omkring Lyngbygård Å, både private og privat-offentlige samarbejdsprojekter under Grønt Partnerskab.[1]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Skanderborg Kommune Kommuneplan 13, s.184

Eksterne Links[redigér | redigér wikikode]

Dansk Stub
Denne artikel om et dansk naturområde er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Landskab


Koordinater: 56°09′50″N 9°52′30″E / 56.16389°N 9.87500°Ø / 56.16389; 9.87500