Mårup Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mårup Kirke
Maarup Kirke - Loenstrup ubt.jpeg
Mårup Kirke
Generelle informationer
Opført 13. århundrede
Geografi
Adresse Mårup Kirkevej 70, Lønstrup, 9800 Hjørring
Sogn Mårup Sogn
Pastorat Skallerup-Vennebjerg-Mårup Pastorat
Provsti Hjørring Søndre Provsti
Stift Aalborg Stift
Kommune Hjørring Kommune
Eksterne henvisninger
Websted nst.dk/media/nst/Attachments/Skov50Kopi.pdf
v · d · r

Mårup Kirke er en kirke i Mårup Sogn i Hjørring Kommune. Kirken ligger på Lønstrup Klint, en ca. 15 km lang kystskrænt mellem Lønstrup og Løkken. Den blev opført i 1200-tallet.

Den 24. marts 2008 blev kirken brugt for sidste gang til gudstjeneste i forbindelse med gudtjenesten 2. påskedag

Mårup Kirke blev i 1987 anvendt som location under optagelserne til Gabriel Axels Oscar-belønnede film Babettes gæstebud, baseret på Karen Blixens fortælling af samme navn.

Skibsankeret foran kirken stammer fra den engelske fregat "The Crescent", som på vej til Gøteborg med forsyninger til den engelske flåde forliste ud for Maarup den 6. december 1808. Ved forliset døde 226 besætningsmedlemmer og de blev alle begravet i en fællesgrav på kirkegården. Syv officerer og 55 matroser overlevede.

Foruden "The Crescent", forliste to andre engelske skibe – "St. George" og "Defence" – længere nede langs vestkysten nogle år senere. Det engelske Marineministerium opsatte derfor i 1895 en mindetavle i Maarup Kirke over de tre forliste skibe.

Da Lønstrup Kirke var blevet opført i 1928, ophørte Mårup Kirke med at blive brugt som sognekirke. Den vedligeholdes nu som fredet minde af Naturstyrelsen. Havet æder sig dog ind i klinten og kommer derved tættere på kirken, så denne på et tidspunkt må forventes at falde i havet.

Efter flere års diskussioner om kirkens skæbne[1] [2] og forsøg på at sikre kirken[3], besluttede kirkens ejer, Naturstyrelsen, 27. november 2007 en trinvis nedtagning af kirken. Som en start vil man bl.a. fjerne kirkens blytag og det øverste af murene. [4] Igennem en årrække vil man så fjerne mere og mere af kirken og gemme den. Dens videre skæbne er dog ikke besluttet endnu. [5] Skov-og Naturstyrelsen har besluttet, at nedrydningen påbegyndes efter sommerferien 2008[6] Nedtagningen begyndte 25. august 2008.[7]

Ved slutningen af 2008 var kirken nedtaget til 2 meters højde. Den 18. September 2015 blev den sidste sten nedtaget fra Mårup Kirke. [8]

Andre billeder[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 57° 27′ 45″ N, 9° 47′ 4″ Ø

Kirke Stub
Denne artikel om en kirke er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion