Møllebygger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
En møllebyggers håndværktøj

Møllebygger kaldes en håndværker, der bygger møller og møllerimaskiner – i ældre tid vindmøller og vandmøller fortrinsvis af træ. Møllebyggeren stod både for opførelsen af den bygning, der rummede mølleriet, for gangtøjet (hjul, drev og aksler, der transmitterer kraften fra vinger eller vandhjul til maskinerne) og for selve maskineriet bestående af kværne, sigter m.v. I 1900-tallet da vind- og vandmøller tabte terræn og valsemøllerne vandt frem, fik faget karakter af maskinbygger, og det dominerende materiale blev efterhånden jern.

Møllebyggerkunsten kom til Danmark i 1100-tallet med de munke, der byggede Danmarks første vandmøller. I lavstiden tilhørte møllebyggerne tømrerlavet ligesom hustømrere og skibstømrere. Møllebyggerfaget adskiller sig dog fra hustømrerfaget ved, at møllebyggeren dels skal have mekanisk og matematisk indsigt, dels skal være i stand til at arbejde både i træ og jern. I begyndelsen af 1900-tallet blev møllebyggerfaget et selvstændigt fag, og man kunne nu erhverve svendebrev som møllebygger. Møllebyggerne deltog i de tekniske skolers undervisning, således at de fulgte tømrerne i 2/3 af tiden og smedene i 1/3 af tiden. Siden 1970 har man ikke kunnet tage svendebrev som møllebygger i Danmark. De håndværkere, der i dag arbejde med møllebyggeri, er ofte udlærte som tømrere og er så senere blevet oplært ved at arbejde i et møllebyggerfirma. I dag er faget primært et restaureringsfag.

I ældre tid var møllebyggerens vigtigste værktøj forskellige former for økser. I nyere tid adskilte møllebyggerens værktøj sig kun fra tømrernes ved at møllebyggeren på grund af emnernes svære dimensioner har brug for ekstra langt værktøj, som han i mange tilfælde må fremstille selv, fordi det ikke fås i handelen i de dimensioner, han har brug for. På billedet ses forskellige stykker værktøj fra en møllebygger på Stevns; størrelsen ses af tommestokken.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
JobStub
Denne artikel om et job er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.