MKAD

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stor motorvejsudfletning på MKAD i det sydlige Moskva.
Myldretid på MKAD

MKAD er det translittererede navn på den ringvej, der omkranser byen Moskva. Det russiske navn er МКАД, som er et akronym for Московская Кольцевая Автомобильная Дорога (Moskva Automobil Ring Vej).

Væksten i motortrafik i og omkring Moskva i 1950'erne fik byens byplanlæggere til at indse at Ruslands største by havde brug for en ringvej til at omdirigere noget af trafikken fra de store veje, der løber igennem byen. MKAD blev åbnet i 1961 og havde fire kørebaner i hver retning og løb i præcis 109 km langs bygrænsen. Selv om den på det tidspunkt ikke var en motorvej, havde den frakørsler ved store kryds, meget få lyskryds, og en hastighedsgrænse på 100 km/t. Blandt bilister var den kendt som "dødens vej" grundet de dårlige lysforhold.

I lang tid var MKAD den administrative grænse for byen Moskva. Dette var gældende indtil 1980'erne hvor Moskva begyndte at annektere områder på den anden side af vejen. I december 2002 blev metrostationen Bulvar Dmitriya Donskogo den første af Moskvas metros stationer uden for MKAD.

I 1995-1997 blev vejen udvidet fra fire til fem baner i hver retning, og alle kryds fik frakørsler, der blev bygget broer til fodgængere, alle trafiklys blev fjernet, og der blev bygget en betonbarriere i midterrabatten. I 2001 blev alle langsomtkørende køretøjer forbudt og MKAD fik status af motorvej.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°44′N 37°37′Ø / 55.74°N 37.62°Ø / 55.74; 37.62