Majstang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dans omkring en majstang i Åmmeberg, Sverige.
Majbøg (majstang) pinselørdag i Veddum 2014

En majstang eller midsommerstang (svensk: midsommarstång) er høj masteligende træstang som udsmykket med løv, blomster og bånd og derefter rejses, så man kan danse omkring den i forbindelse med fejring af sommerens komme. Fejringen kan finde sted i forbindelse med pinsen eller senere. I Sverige har den efterhånden flyttet sig til midsommer (Sankthans).

Majstangen har sin oprindelse i germansk hedenskab hvorfor den oftest ses i germanske og tilstødende lande, samt i lande invaderede af germanske stammer efter Romerrigets fald (Spanien, Frankrig, Italien). Den er dog mest populær i Tyskland, Sverige, Østrig, Storbritannien, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien og de svenske dele af Finland. I Danmark er traditionen veget til fordel for sankthansbålet, men i visse dele af landet, navnlig Sydhimmerland, Strynø og Avernakø, følger man endnu den ældgamle skik og rejser majstangen i landsbyerne pinsedag.

At skikken har haft større udbredelse i Danmark, vidner også stednavnet Sommerspiret (en nu nedstyrtet kridtformation på Møns Klint), oprindelig Sommerspæret, om; dette er et dialektord for "majstang".

Majstangen er et frugtbarhedssymbol, hvilket forklarer dens lighed med en fallos (det mandlige kønsorgan). Majstangen er meget udbredt i Sverige i forbindelse med fejring af midtsommeraften.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Se også[redigér | redigér wikikode]