Man Mohan Adhikari

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Man Mohan Adhikari
Personlige detaljer
Født 9. juni 1920
Lazimpat, Nepal
Død 26. april 1999 (78 år)
Katmandu, Nepal
Politisk parti Communist Party of Nepal
Informationen kan være hentet fra Wikidata.
Udtale af navnet Man Mohan Adhikari

Man Mohan Adhikarinepali: मन मोहन अधिकारी – (født 20. juni 1920, død 26. april 1999) var premierminister i Nepal fra 1994 til 1995, som leder af en mindretalsregering fra Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) (også betegnet UML), efter at partiet ved parlamentsvalget i 1994 havde manifesteret sig som landets største parti. Adhikari var det hidtil første kommunistpartimedlem, der blev demokratisk valgt som premierminister i Nepal.

Adhikari var født i bydelen Lazimpat i Kathmandu, Nepal, men han tilbragte sin barndom i den østlige del af Nepals lavlandsområde i byen Biratnagar. I 1938 flyttede han til Benaras Hindu University i Varanasi i Indien for at studere, og undervejs i sine B.Sc.-studier deltog han fra 1942 i den indiske selvstændighedsbevægelse Quit India, hvorunder han blev arresteret af de britiske kolonimyndigheder og fængslet sammen med en række andre politisk aktive.

Under sit ophold i Indien blev Man Mohan Adhikari inddraget i den kommunistiske bevægelse og blev medlem af Communist Party of India. Da han efterfølgende vendte tilbage til Nepal, blev han fagforeningsleder i industribyen Biratnagar, og han deltog i grundlæggelsen af Communist Party of Nepal i 1949.

Adhikari var gennem en årrække formand for Nepals dominerende kommunistparti, og han var en konstant fortaler for en demokratisk udvikling. Man Mohan Adhikari besøgte Danmark, mens han var premierminister i forbindelse med Det Sociale Topmøde i Bella Centret i København i marts 1995.

Adhikari døde under valgkampen i forbindelse med parlamentsvalget i Nepal i 1999 og blev som partileder erstattet af Madhav Kumar Nepal.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]