Spring til indhold

Manden som gik op i røg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Manden som gik op i røg
OriginaltitelMannen som gick upp i rök
ForfatterMaj Sjöwall og Per Wahlöö
OversætterKarina Windfeld-Hansen (1967), Grete Juel Jørgensen (1974), Bjarne Nielsen (2007)
LandSverige
Sprogsvensk
Genre(r)Kriminalroman
ForlagSpektrum
Udgivelsesdato1966
Udgivet på dansk1967
Formatpaperback
Sider189
ForgængerRoseanna
Fortsættes iManden på balkonen

Manden som gik op i røg er en svensk kriminalroman fra 1966 af forfatterne Maj Sjöwall og Per Wahlöö.

Bogen er den anden i serien Roman om en forbrydelse på ti bind, som forfatterne skrev i perioden 1965-75.

Serien er i 2007 blevet nyoversat til dansk og udgivet på Forlaget Modtryk.

Martin Becks ferie bliver afbrudt, da den svenske journalist Alf Matsson pludselig forsvinder. Dette får hans forlægger til at true med at afsløre informationer, som skulle være generende for den svenske regering. Eftersom Matson sidst er set i Ungarn rejser Beck dertil, og her opdager han, at alle sporene efter Matson er kolde. Det ungarske politi benægter, at der skulle være noget mærkeligt ved Matsons forsvinden, men samtidigt skygger de Beck, der i starten tror, at der blot er tale om kommunistisk mistænksomhed.

Beck og Kollberg har deres første, korte sammenstød med kommissær Backlund fra Malmø politi, der mangler den fantasi, der kræves til hans type arbejde. Han mener til gengæld, at bureaukrati kan erstatte den.

Forholdet mellem Beck og hans kone er allerede blevet køligt. Der skal kun en spinkel overtalelse til fra hans overordnede, for at han opgiver sin ferie, selv om de gør det klart for ham, at han ikke behøver at gøre det, hvis han ikke selv ønsker det. Selv om han reflekterer over sit ægteskab flere gange (det samme gør fortælleren, når det drejer sig om ægteskabet generelt), drager han endnu ingen konklusion.

Kilder og henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
[redigér | rediger kildetekst]
BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.