Mark (møntenhed)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Mark. (Se også artikler, som begynder med Mark)

Mark er en ældre møntenhed, der har været brugt i flere lande.

Ordet mark betyder oprindelig mærke – et mærke på en vægt.[1] Dengang møntfoden var baseret på ædelmetaller – sølv eller guld – skulle mønterne bære sin værdi i sig. Det var derfor ikke nok, at en mønt havde en påtrykt værdi, den skulle også veje tilsvarende. Det betød, at hvis man skulle betale større beløb, var det ikke nok at aflevere en vist antal slidte eller klippede mønter, det var vægten, der var afgørende. En mark var derfor oprindelig en vægtenhed, og en mark sølv var sølvstykker eller mønter svarende til denne vægtenhed.

Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark var 1 mark (Marck Danske) = 16 skilling = 192 penning siden Erik af Pommerns tid, hvor lybsk beregning blev indført. Oprindeligt var det kun en beregningsenhed, svarende til 216 gram sølv, men fra 1529 eksisterede den også som mønt.

Estland[redigér | redigér wikikode]

Eesti mark var gangbart betalingsmiddel i Republikken Estland fra den 30. november 1918 til den 1. januar 1928.

Tyskland[redigér | redigér wikikode]

I Tyskland var mark siden anden halvdel af det 19. århundrede den officielle møntenhed indtil overgangen til euro i 2002. Mark fandtes i forskellige udgaver:

En mark blev underopdelt i 100 pfennig.

Finland[redigér | redigér wikikode]

I Finland brugte man ligeledes mark (sv.) eller markka (fi.) som møntenhed fra april 1860 frem til indførelsen af euroen den 28. februar 2002. Kursen fastsattes til 5,94573 mk = 1 €.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]


Artikelstump Stub
Denne artikel om mønter eller numismatik er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.