Maskinpistol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bergmann MP 18.1.
Klassisk Uzi-maskinpistol med bærerem.

En maskinpistol er et håndholdt automatvåben, som kombinerer den automatiske affyring fra et maskingevær med ammunitionen fra en pistol og er typisk imellem disse to i vægt og størrelse. De første eksperimenter med denne type våben foregik i begyndelsen af 1900-tallet, men det var først under 1. verdenskrig, at de første rigtige maskinpistoler blev produceret.

Konstruktion[redigér | redigér wikikode]

Den største konstruktionsmæssige forskel på automatiske og halvautomatiske håndskydevåben ligger i bundstykket, der alt efter konstruktionen også kan kaldes en lås. Følgende giver en grov beskrivelse af forskellene:

I begge våbentyper udnyttes det gastryk, der ligger bag projektilet ved afskydningen til at føre bundstykket tilbage mod en fjeder og udkaste det tomme patronhylster.

  • I halvautomatiske håndskydevåben spændes hanen samtidig, og bundstykket glider derefter frem og skubber øverste patron fra magasinet foran sig ind i kammeret. Affyring af skuddet sker ved, at en påvirkning af aftrækkeren får hanen til at slå mod slagstiften, så denne presses ind i tændsatsen på patronen.
  • På automatvåben forbliver bundstykket i bageste stilling, fastholdt af spændroen. Ved aftræk slipper spændroen, bundstykket føres frem af fjederen og skubber øverste patron med fra magasinet og ind i kammeret. Slagstiften er her enten:
    • Erstattet af en fast knop forrest på bundstykkets anlægsflade, eller:
    • Fjederbelastet og styret af bundstykkets låsemekanisme, så skuddet går af, idet patronen er på plads i kammeret. Herefter skubbes bundstykket tilbage til bageste stilling, og hvis aftrækkeren stadig er trykket ind, gentages processen med næste skud.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Blandt de mest kendte typer af maskinpistoler findes fra før 2. verdenskrig den amerikanske Thompson maskinpistol, som er velkendt fra gangsterfilm under kælenavnet Tommy Gun. Under 2. verdenskrig kendes den tyske MP40 og den britiske Stengun, der bl.a. blev kastet ned fra luften til de europæiske modstandsbevægelser.

Fra nyere tid kendes især den israelske Uzi og den tyske MP5. Dansk politi er udrustet med sidstnævnte.

Ekstern henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.