Den Danske Brigade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Den Danske Brigade på øvelse i Sverige 1945.

Den Danske Brigade også kaldt DANFORCE var en militær enhed, som blev oprettet i Sverige d. 15. november 1943 under 2. verdenskrig. Den bestod af danske modstandsfolk og militærpersoner, som var kommet til Sverige som flygtninge. Brigaden var en del af den danske modstandsbevægelse og dermed under kommando af Frihedsrådet.

Da brigaden var størst, omfattede den cirka 5.000 soldater og lotter, som var fordelt påfølgende måde:

Brigadestab - 4 lette bataljoner - 1 tung bataljon - Pionerkommando - Panserværnskompagni - Morterkompagni - Felt- og ordenspoliti - Brandkommando - Arbejdskommando - Motorvognskompagni - Sanitetskompagni - Den Danske Flotille - Flystyrken - Lottekorps

Brigaden kom til Danmark 5. maj 1945 efter Tysklands kapitulation. Den blev landsat i Helsingør og dagen efter kørt med tog til Hellerup Station, hvorfra den marcherede ind mod København. Uheldigvis var brigadens rute blevet afsløret i aviser og radioen, så under indmarchen blev 4. Bataljon, der skulle bevæge sig til indkvarteringsstedet Matthæusgades Skole, beskudt fra tagene af danskere i tysk tjeneste, hvilket medførte 3 faldne og 14 sårede på brigadens side.

Da bataljonen, klokken cirka 20.15, befandt sig i krydset Jagtvej/Rantzausgade, blev der åbnet ild med, automatvåben, mod kolonnen – fra husene modsat Landsarkivet og fra hustagene mod nord. Der meldtes også senere om spredt skydning fra Landsarkivets have.

Menig 308 Hirsch Leib Zneider blev dræbt på stedet af et skud i hjertet, mens to andre – menig 236 Freddy Helge Otto Mønsted og menig 4088 Arne Olesen – blev hårdt såret og afgik senere ved døden. Herudover blev 14 andre lettere sårede og en fik shock. Der er rejst en mindesten for de dræbte ved Landsarkivet. Brigaden var bl.a. trænet i bykamptaktikker, og de nedkæmpede fjenden på 20 minutter, hvilket resulterede i 5 dræbte og 4 tilfangetagne kollaboratører.

Brigaden blev indkvarteret på københavnske skoler:

  • 1. Bataljon: Havremarkens Skole, Husumgade (Nørrebro)
  • 2. Bataljon: Frankrigsgades Skole (Amagerbro)
  • 3. Bataljon: Oehlenschlægersgades Skole (Vesterbro)
  • 4. Bataljon: Matthæusgades Skole (Vesterbro)

Senere mødte brigaden kun lettere træfninger, og brigaden havde i alt 3 faldne og 25 sårede. Brigaden stod for sikkerheds- og bevogtningsopgaver og blev officielt opløst den 10. juli 1945. Dog forsatte pionerkommandoen med at hjælpe i forbindelse med rydningen af de minefelter, som tyskerne havde lavet langs Vestkysten, frem til slutningen af oktober 1945. I alt mistede 22 soldater og lotter livet under uddannelsen i Sverige samt ved tjenesten i Danmark.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Brigaden – Den danske Brigade i Sverige 1943-1945 af Knud J.V. Jespersen, Gyldendal, København 1993, ISBN 87-00-14924-1.
  • Den danske Brigade redigeret af Niels Grunnet og Bent Demer, H. Hirschsprungs Forlag, København 1945.
  • Dansk soldat i Sverige 1943-1945, Den danske Brigade – som jeg oplevede den ved Erik Frost, udgivet af Den Danske Brigadeforening, København 1989, ISBN 87-88214-23-0. Den Danske Brigades veteranforening blev nedlagt efter 65 års virke på Frederiksberg Slot den 10 april under kommando af landsforeningens protektor HKH Prins Joachim samt Landsformanden i de sidste 11år

Kontreadmiral I.B.Rodholm. Landsforeningens hjemmeside er stadig under redigering af redaktør B. Albøg Olsen der oprettede den efter beslutning i Landsforeningen 1998.

DanskSpire
Denne artikel om Danmarks historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie