Mathilde Falch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Mathilde Falch
Mathilde Falch.jpg
Foto: Kim Matthäi Leland
Information
Født Mathilde Lyneborg-Falch
30. december 1989 (31 år)
Søborg Rediger på Wikidata
Statsborger Danmark Rediger på Wikidata
Far Michael Falch Rediger på Wikidata
Ægtefælle Jesper Juhl Rediger på Wikidata
Genre Rock
Pop
Beskæftigelse Sangerinde, sangskriver
Pladeselskab Just For The Record
Instrumenter
Vokal Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Mathilde Falchs hjemmeside
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Mathilde Juhl Lyneborg-Falch (født 30. december 1989 i Søborg) er en dansk sangerinde og sangskriver. Hun har udgivet fire albums og en EP. Alle albums har modtaget stor ros hos anmelderne.[kilde mangler] Hun er datter af den danske sanger og skuespiller Michael Falch.[1]

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Familien flytter fra Søborg til Gammel Kalvehave på Sydsjælland, da Mathilde er syv år. I hendes barndomshjem er der altid gang i musikken og sangskrivningen, og Mathilde lærer at spille klaver og tværfløjte. Meget tidligt begynder Mathilde Falch at skrive egne sange, men hun får først modet til selv at synge dem, da hun tager på efterskole.

Som 16-årig udvikler Mathilde en spiseforstyrrelse, der er så alvorlig, at hun bliver indlagt på psykiatrisk hospital i seks måneder. Da hun udskrives, flytter hun i egen lejlighed i Vordingborg med sin guitar og sit keyboard. Fyldt med ny livslyst begynder hun at dele sine følelser og tanker i sange, der på ingen måde lægger fingre imellem.

Efter en tid i Vordingborg flytter Mathilde Falch til København, hvor hun samler et band omkring sig og selv begynder at booke koncerter på små caféer - hovedsageligt i det storkøbenhavnske område. Samtidig med at musikken fylder mere og mere i hendes liv, arbejder hun bl.a. som credit-card-sælger og på en genbrugsstation, for at spare penge sammen til at gå i studiet og indspille.

Mathilde Falch bliver i sommeren 2012 gift med komikeren Jesper Juhl.[2] I stedet for at holde tale til sin gom, vælger Mathilde at skrive en sang med titlen "Når Du Er Her". Sangen udkommer som single i efteråret 2012, og følges op af bl.a. en stribe solo-koncerter, hvor man også kan høre Mathilde Falch fortælle om sin sejr over den spiseforstyrrelse, der tidligere har præget hendes liv.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Mathilde pladedebuterer i januar 2009 med singlen "Måske om 5 år", men inden da har man allerede kunnet opleve hende live både som soloartist og med eget band på de mindre klubscener i Danmark. Senere på året stifter Mathilde Falch sit eget pladeselskab, Just For The Record. Navnet bliver valgt efter en afstemning på Facebook, hvor fans kommer med forslag til navnet, og Just For The Record (foreslået af komikeren Lars Hjortshøj) vandt stort. Det er typisk for Mathilde Falch at involvere sine fans i de ting, hun foretager sig.

I efteråret 2009 TV-debuterer Mathilde i et enkelt afsnit af DR-serien Livvagterne, hvor man bl.a. kan opleve hende synge "Solen Er Så Rød, Mor". Debutsinglen bliver fulgt op af EP'en "Kom Med Mig" i 2010. EP'en indeholder fire numre, får gode anmeldelser og titelnummeret herfra kan i øvrigt også høres i et kort uddrag i Livvagterne.

Mathilde Falch bliver nu tilknyttet bookingbureauet Fyns Musik Kontor og tager på den første længere turné med eget band, og på denne måde når hun ud til et lidt bredere publikum. Efterhånden er hun ved at have tjent penge nok til at kunne gå i studiet og indspille debutalbummet, "Lad Mig Gå Fri". Albummet udkommer i februar 2012 til positiv omtale og gode anmeldelser i medierne.

I Jyllands-Posten skriver Anders Houmøller Thomsen bl.a.: "Mathilde Falch er en imponerende moden og fuldt flyvefærdig sangskriver", mens Søndagsavisen noterer: "Det oser langt væk af nærvær, indlevelse og gennemtænkte tanker og tekster."

2012 byder på flere og flere livejobs, og Mathilde Falch får med sit lange, seje træk etableret et renommé som en seriøs og lovende ung sangskriver med meget på hjerte og med mere rock i blodet end de fleste af hendes samtidige. Sammen med sit band bliver hun nu også booket til at optræde på nogle af landets større festivaler. Hun debuterer bl.a. på Smukfest i Skanderborg i 2013.

I 2013 starter Mathilde Falch et samarbejde med guitaristen og produceren Søren Christensen fra bandet The Blue Van. I Søren Christensens lille hjemmestudie i en kælder på Nørrebro indspiller de den stribe sange, der i 2014 bliver til Mathilde Falchs andet album, "Bag Mine Øjenlåg".

i 2015 udsendte Mathilde Falch sit tredje album "Alle Taler". Albummet blev blandt andet udnævnt som "Ugens Album" på P4.

Mathilde Falch har et tæt samarbejde med Landsforeningen SIND, hvor Mathilde Falch også i 2015 blev udnævnt som ambassadør. Det har stor betydning for Mathilde Falch at sætte fokus på psykisk sårbarhed og at være med til at nedbryde tabuerne deromkring, og man møder hende også som solist/foredragsholder ved arrangementer, der netop har fokus på denne side af livet.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

 • Kom Med Mig (EP) (2010)
 • Lad Mig Gå Fri (2012)
 • Bag Mine Øjenlåg (2014)
 • Alle Taler (2015)
 • Som Børn På Ny (2017)

Singler[redigér | redigér wikikode]

 • "Måske om 5 år" (2009)
 • "Lad Mig Gå Fri" (2012)
 • "Når Du Er Her" (2012)
 • "En Sidste Gang" (2013)
 • "Ild I Min Røg" (2015)
 • "Alle Taler" (2015)

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]