Michael Bille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Michael Bille

MichaelBille.JPG

Personlig information
Født 8. november 1769Rediger på Wikidata
StegeRediger på Wikidata
Død 27. marts 1845 (75 år)Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse OfficerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Michael Johannes Petronius Bille (født 8. november 1769 i Stege, død 27. marts 1845 i København) var en dansk-norsk og preussisk søofficer af den adelige slægt Bille.

Michael Bille sejlede med den danske fregat Bornholm (kaptajnen var hans far Mathias Bille), da den blev fanget i en orkan på vej fra Dansk Vestindien Øer. Efter dages kamp, grundstødte skibet ud for Newport, Irland den 17. marts 1782. Kaptainen Mathias Bille overlevede ikke forliset.

Bille blev en officer i det dansk-norske flåde i 1789 og kæmpede i Slaget på Reden den 2. april 1801. Han kommanderede de lavere batterier Prøvesteenen, der affyrede det første skud mod de engelske angribere.

I løbet af de næste femten år, underviste han i matematik og astronomi ved Søkadet-akademiet (Den danske Flådes Officersskole). Han gjorde tjeneste som kaptajn udstationeret i Kristiansand med ansvar for kanonbåds eskadrillen (Roflotillen) 1807-1811. I 1812-1813 havde han kommandoen over et fransk krigsskib Schelde. Fra 1815 fungerede han som pilot inspektør i Helsingør indtil han trådte preussiske tjenester.

I 1821 begyndte han en meget produktiv karriere som direktør for den preussiske Navigationsskole i Danzig. Tre år senere lod han skolen flytte til Danzig ved mundingen af Radaune flod.

Skolen, der var underlagt Krigsministeriet i Berlin, blev tildelt krigsskonnerten Stralsund under kommando af Johann Diedrich Longé. Fra 1825 fik skolen også kanonbåden Danzig. Dette blev starten på den moderne preussiske flåde.

Han fratrådte preussisk tjeneste 3. maj 1838 og fortsatte sin karriere som kontreadmiral i den danske flåde. I 1840 blev han udnævnt til Kommandør.

Fra 1838 syslede han med at skrive og forskning i naturvidenskab. I 1840 udgav han en bog om navigation: Tankar OM och i navigationen. Han døde i København 27. marts 1845.

Han blev Ridder af Dannebrog 1809. Han er begravet på Holmens Kirkegård.

Der findes malerier af Christen Dalsgaard 1845 og af C.A. Jensen (samme år, efter dødsmaske). Litografi efter Dalsgaard.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

MilitærStub
Denne militærrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi