Michael Bille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Michael Bille

MichaelBille.JPG

Personlig information
Født 8. november 1769 Rediger på Wikidata
Stege, Danmark Rediger på Wikidata
Død 27. marts 1845 (75 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Holmens Kirkegård Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Barn Bendix Lasson Bille Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Søofficer Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Michael Johannes Petronius Bille (født 8. november 1769 i Stege, død 27. marts 1845 i København) var en dansk-norsk og preussisk søofficer af den adelige slægt Bille.

Michael Bille sejlede med den danske fregat Bornholm, hvor hans far Mathias Bille var kaptajn, da den blev fanget i en orkan på vej fra Dansk Vestindien. Skibet grundstødte ud for Newport, Irland den 17. marts 1782. Kaptajnen overlevede ikke forliset.

Bille blev officer i den dansk-norske flåde i 1789 og deltog i Slaget på Reden den 2. april 1801. Han kommanderede de lavere batterier Prøvesteenen, der affyrede det første skud mod de engelske angribere.

I løbet af de næste femten år, underviste han i matematik og astronomi ved Søkadet-akademiet (Den danske Flådes Officersskole). Han gjorde tjeneste som kaptajn udstationeret i Kristiansand med ansvar for kanonbådseskadrillen (Roflotillen) 1807-1811 og i 1812-1813 havde han kommandoen over et fransk krigsskib Schelde. Fra 1815 var han lodsinspektør i Helsingør indtil han trådte i preussisk tjeneste.

I 1821 blev han direktør for den preussiske Navigationsskole som tre år senere flyttede til Danzig ved mundingen af floden Radunia. Skolen, der var underlagt Krigsministeriet i Berlin, blev tildelt krigsskonnerten Stralsund under kommando af Johann Diedrich Longé og fra 1825 også kanonbåden Danzig. Dette blev starten på den moderne preussiske flåde.

Bille fratrådte preussisk tjeneste 3. maj 1838 og fortsatte sin karriere som kontreadmiral i den danske flåde. I 1840 blev han udnævnt til Kommandør.

Fra 1838 syslede han med at skrive og forske i naturvidenskab og i 1840 udgav han en bog om navigation: Tankar OM och i navigationen.

Bille døde i København 27. marts 1845 og er begravet på Holmens Kirkegård.

Han blev Ridder af Dannebrog 1809 og er afmalet af Christen Dalsgaard, 1845 og af C.A. Jensen (samme år, efter dødsmaske). Litografi efter Dalsgaard.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MilitærSpire
Denne militærrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi