Spring til indhold

Christen Dalsgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Christen Dalsgaard
Den danske guldalder
Personlig information
Født30. oktober 1824 Rediger på Wikidata
Krabbesholm, Danmark Rediger på Wikidata
Død11. februar 1907 (82 år) Rediger på Wikidata
Sorø, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedDet Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
Elev afMartinus Rørbye Rediger på Wikidata
BeskæftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
ArbejdsstedDanmark Rediger på Wikidata
EleverElise Konstantin-Hansen, Poul Bille-Holst, Sophie Holten, Robert Bojesen Rediger på Wikidata
Kendte værkerEn kones højtidelige kirkegang efter barselfærd, Udpantning hos en landsbybødker i Salling, Landsbysnedkeren bringer kisten til det døde barn, Mormoner på besøg hos en tømrer på landet Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserDe Neuhausenske Præmier (1859, 1861),
Ridder af Dannebrog,
Thorvaldsen Medaillen (1861) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christen Dalsgaard (30. oktober 1824Krabbesholm11. februar 1907 i Sorø) var en dansk kunstmaler og titulær professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Dalgsaard viste sig allerede i en ung alder at have kunstnerisk talent, og hans opvækst i Skive ved Limfjorden har præget hans værker. Oprindelig blev han uddannet håndværksmaler, men blev i 1841 optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, hvor han gik til 1847 og blev undervist af bl.a. C.W. Eckersberg. Sideløbende modtog han privat undervisning hos Martinus Rørbye.

Han blev i 1844 inspireret af kunsthistorikeren Niels Laurits Høyens nationalromantiske idéer og opfordring til at male billeder af almuen. Høyens tanker gik imod samtidens fokus på at male motiver fra andre lande, særligt Italien, og Dalsgaard blev måske den maler, der mest konsekvent fulgte hans tanker. Han rejste ikke til udlandet, men skildrede i stedet det folkelige liv på landet i genremaleriet, der fik et klart historisk præg, idet hans motiver ofte var gamle skikke, dragter og erhverv.

I 1847 havde han sin første udstilling på Charlottenborg, hvor han udstillede til sin død. I 1855 udarbejdede han den første af en række altertavler; den første til en kirke i hjembyen Skive.

Hans gennembrud blev Mormoner på besøg hos en tømrer på landet (1856). Maleriet, der blev malet blot 6 år efter de første missionærer kom til Danmark, udspiller sig i en landejendom, hvor en gruppe mennesker står rundt om et bord, mens de lytter til missionærens budskab. Maleriet blev doneret til Statens Museum for Kunst allerede i 1871. Andre markante værker er Landskab fra Limfjorden (1846), Bondedreng fra Salling med vadsæk (1847), En læsende pige fra Salling (1851), Snedkeren bringer kisten til det døde barn (1857), Blicher på heden i samtale med tatere (1866) og To kvinder aflægger besøg hos landsbykunstneren (1873). Hans værker er ud over Statens Museum for Kunst udstillet på Skive Kunstmuseum og i Kobberstiksamlingen. Christen Dalsgaards store samling af egnsdragter er udstillet på Nationalmuseet.

21. august 1857 blev han gift med Hansine Marie Hansen, og parret bosatte sig på Frederiksberg. Til deres omgangskreds hørte bl.a. Høyen, Constantin Hansen, Wilhelm Marstrand, P.C. Skovgaard, Vilhelm Kyhn, Godtfred Rump, Frederik Vermehren og Julius Exner.

Fra 1862 til 1892 underviste han i tegning ved Sorø Akademi. Her var han, til han i 1892 blev udnævnt til titulær professor ved Kunstakademiet. I 1878 udstillede han ved Verdensudstillingen i Paris.

Af anerkendelser modtog han Neuhausens Præmie i 1859 og 1861 og Thorvaldsen Medaillen i 1861. Han blev Ridder af Dannebrog 1879 og Dannebrogsmand 1904

Christen Dalsgaard, Mormoner på besøg hos en tømrer på landet, Olie på lærred, 1856. Statens Museum for Kunst.
Christen Dalsgaard, Snedkeren bringer ligkisten til det døde barn, 1857, Statens Museum for Kunst.


Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]