Michael Schønwandt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Michael Schønwandt
Født 10. september 1953 (68 år)
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Royal Academy of Music Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Dirigent Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Æreshåndværker (1990) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Michael Schønwandt (født 10. september 1953Frederiksberg[1]) er en dansk dirigent. Han var chefdirigent for Det Kongelige Kapel og musikchef ved Det Kongelige Teater i København fra 2000 til 2011.

Efter i nogle år at have læst musikvidenskabKøbenhavns Universitet studerede Schønwandt direktion i to år på Royal Academy of Music i England.

Med dirigentdebut i Tivoli (1977) har han været chefdirigent for Collegium Musicum (1981- ), 1.gæstedirigent ved La Monnaie Operaen i Bruxelles (1984-87) og i Nice (1987-1991) og for DR Radiosymfoniorkestret (1989-2000). 1992-1998 var han chefdirigent for Berliner Sinfonie Orchester.

Han har dirigeret en lang række af verdens førende symfoniorkestre som Wiener Philharmonikerne, Berliner Philharmonikerne, London Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande og Concertgebouworkest i Amsterdam. Han har dirigeret opera på Covent Garden operaen i London, Opéra de Paris, Wiener Staatsoper og i Berlin, Hamborg og Stuttgart. Fra 2008 er han 1. gæstedirigent for Stuttgarter Operaen.

1987 og 1988 dirigerede han ved Festspillene i Bayreuth.

Schønwandt har medvirket i en lang række pladeindspilninger. Blandt andre Poul Ruders' opera Tjenerindens fortælling (2000), den komplette indspilning af Carl Nielsens symfonier på CD og DVD og Richard Strauss opera Salome samt på DVD Richard Wagners Nibelungens Ring med Det Kongelige Kapel.

Fra 2010 til 2013 var Michael Schønwandt chefdirigent for den nederlandske radios Kamer Filharmonie med base i Hilversum.

Fra 2015 er Schønwandt chefdirigent for Opéra et Orchestre National de Montpellier i Frankrig.

2005 blev han Ridder af Dannebrog af 1. grad og 2011 Kommandør af Dannebrogsordenen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

DirigentSpire
Denne biografi om en dirigent er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Michael Schønwandt kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.